<
>

Wiegman: "Groep gaat heel goed om met de omstandigheden"

De Oranjevrouwen spelen zaterdag de tweede groepswedstrijd tijdens de Olympische Spelen. Na de eclatante zege op Zambia (10-3) wacht nu een tegenstander van een ander kaliber. Brazilië, de nummer zeven op de FIFA-ranking, is in Rifu de tegenstander.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelde woensdag, twee dagen voor de openingsceremonie, de eerste wedstrijd van het toernooi. Na de grote zege op Zambia benadrukte Wiegman dat haar ploeg behoefte had aan meer bewegingsruimte. Ze was niet bepaald te spreken over de omstandigheden in het hotel. Inmiddels heeft de selectie meer bewegingsvrijheid gekregen. "We kunnen af en toe de tuin in en kunnen ons door het hotel begeven. Natuurlijk met de regels in acht nemend, maar dat willen we zelf ook. We willen geen risico zijn voor een ander, maar ook niet dat een ander een risico voor ons is. Het gaat prima", vertelt Wiegman in aanloop naar de wedstrijd van zaterdag.

Niet alleen tijdens de Olympische Spelen moet de selectie om proberen te gaan met bijzondere omstandigheden. Dat gebeurde ook al in de aanloop naar het toernooi, toen de ploeg ook al beperkt was in de vrijheid. "We hebben er wel een weg in gevonden, een jaar lang. Ik vind dat de groep het hier echt heel goed doet", aldus de bondscoach. "Het wordt mentaal, maar ik heb zelf de indruk dat ons team daar heel goed een weg in vindt. Een heel grote uitdaging is ook dat je maar twee dagen tussen de wedstrijden hebt en dat je heel snel moet herstellen nadat je weer belast bent."

Marta

De Oranjevrouwen spelen zaterdag dus tegen Brazilië, de ploeg van de 35-jarige Marta. "Marta is een grootheid in Brazilië, maar ook wereldwijd. Ze is op leeftijd, maar ze heeft nog een heel belangrijke rol in dat team. Ze wil nog steeds graag aan de bal komen, is natuurlijk heel vaardig en geeft leiding aan het team en is een voorbeeld voor dat team."

Brazilië won de eerste wedstrijd ook met duidelijke cijfers. China werd met 5-0 verslagen. "Zij hebben veel gescoord en dat hebben wij ook gedaan", aldus Wiegman. "Ze hebben een goede voorhoede, maar verdedigend laten ze wel wat steekjes vallen. Dus we zien zeker mogelijkheden."

Bij winst zaterdag is Oranje dicht bij groepswinst. De winnaar van groep F speelt in de kwartfinales tegen de nummer twee van groep G. In die groep gingen de Verenigde Staten in de eerste wedstrijd pijnlijk onderuit tegen Zweden (3-0), waardoor Oranje het in de volgende ronde mogelijk opneemt tegen de wereldkampioen.