<
>

Dumoulin beslist na Spelen over toekomst: "Nu vol voor tijdrit en wegrace"

Pro Shots

De olympische tijdrit is het hoofddoel van Tom Dumoulin bij de Olympische Spelen in Tokio, maar de wegrace komende zaterdag neemt hij wel degelijk serieus. "Ik wil er wel echt voor gaan. Het is een supermooi parcours en de warmte ligt mij wel", zegt de 30-jarige wielrenner in aanloop naar de 234 kilometer lange wedstrijd. "Ik heb me natuurlijk voorbereid op de tijdrit, maar een paar dagen voor die race nog een keer een volle inspanning leveren en diep gaan, is zeker niet slecht", aldus de Limburger.

Dumoulin was er een paar maanden helemaal tussenuit. De winnaar van de Ronde van Italië in 2017 en de nummer twee van de Tour de France in 2018 had tijd nodig voor bezinning. Inmiddels is hij alweer een tijdje profwielrenner en gaat het hem goed. "Ik ben er klaar voor, heb een goed koersblok afgewerkt met de Ronde van Zwitserland en het NK en heb daarna een hoogtestage gedaan in Livorno. De vorm is goed. Of die uitmuntend is, kan ik moeilijk inschatten, maar ik sta wel waar ik wil staan."

Vrij koersen

Bauke Mollema is in de wegrace de beschermde renner in de Nederlandse ploeg van vijf renners, maar Dumoulin mag in principe "vrij koersen", zoals hij het omschrijft. "Wilco Kelderman, Dylan van Baarle en ik zullen zeker proberen Bauke bij te staan, maar we willen alle drie ook zelf zo ver mogelijk komen. Yoeri Havik moet ons het eerste deel van de race helpen. Als het heel erg tegenvalt, zal ik de koers misschien niet uitrijden, maar ik zie de wegrace eigenlijk los van de tijdrit. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ik na een slechte wedstrijd een goede tijdrit reed, dus als de koers slecht verloopt, zal dat me zeker niet ontmoedigen."

Veel renners die in Tokio aan de start verschijnen, zijn rechtstreeks vanuit Frankrijk gekomen na afloop van de Tour de France. Dat geldt onder anderen voor etappewinnaar Mollema, nummer 5 in de eindstand Kelderman en Van Baarle. "Die jongens die de Tour hebben gereden, zullen goed zijn. Daar ben ik wel van overtuigd. Het heeft ook in mijn hoofd gespeeld om als voorbereiding op Tokio de Tour te rijden, maar ik heb uiteindelijk voor een andere aanpak gekozen.’’

De wegrace op zondag belooft een zware koers te worden. De renners krijgen onderweg naar de finish op de Fuji International Speedway liefst 4800 hoogtemeters te verteren in vijf beklimmingen. Een daarvan is de Fuji Sanroku op de flanken van de vulkaan. De tijdrit is woensdag 28 juli en dat parcours van 44 kilometer met start en finish op het racecircuit van Fuji is volgens Dumoulin niet heel lastig. "Maar ik ben eerlijk gezegd nog niet zo bezig met die tijdrit. Nu telt de wegwedstrijd en pas daarna verleg ik de focus. Het interesseert me ook helemaal niet wie mijn concurrenten zijn in de tijdrit. Op dat onderdeel ben ik alleen met mezelf bezig. Wat ik wel weet is dat een complete renner die tijdrit gaat winnen."

Toekomst

Dumoulin neemt pas na de Olympische Spelen een besluit over zijn verdere toekomst als wielrenner. ‘’Ik ga daar nu niks over zeggen. Ik wil me focussen op de Olympische Spelen", liet de wielrenner weten.

‘’Na de Spelen zal ik met het team van Jumbo-Visma om de tafel gaan en bespreken hoe het is geweest om terug te keren als wielrenner en of het is bevallen. Ik kan alleen zeggen dat ik het heb ervaren als leuk. Ik zit goed in mijn vel en ben blij om weer wielrenner te zijn’’, aldus de 30-jarige Limburger, die begin van dit jaar abrupt zijn profcarrière afbrak en enkele maanden nodig had om zich te bezinnen over zijn bestaan als profwielrenner. Hij bekende dat hij worstelde met de druk en de verwachtingen.

"Ik ga nu ook niet zeggen dat ik de Tour de France nog een keer wil rijden, maar ik heb dit jaar natuurlijk gekeken en bij sommige etappes kreeg ik wel de kriebels. Het is een koers die je af en toe verwenst, maar het is ook de grootste wielerwedstrijd die er is en het is bijzonder om er deel van uit te maken."

Veilig

Dumoulin voelt zich veilig in het wielrennershotel aan de voet van de Mount Fuji in Japan, op ruime afstand van hoofdstad Tokio. De wielrenner heeft geen vrees voor het coronavirus, dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen ook sporters en begeleiders bij de Olympische Spelen treft. De Nederlandse equipe in het olympisch dorp is al geconfronteerde met drie besmettingen.

"In het rennershotel heb ik er nog niets van gehoord, maar ik begrijp dat het in het olympisch dorp wel een beetje een probleem is’’, zegt de Limburger, die zaterdag de wegrace rijdt en de woensdag erna de olympische tijdrit. "Ik hoop dat wij het hier schoon houden, maar ik ben er eigenlijk helemaal niet mee bezig. De maatregelen zijn goed en we doen er alles aan om die na te leven. Meer kunnen we niet doen. Ik voel me in ieder geval veilig’’, aldus Dumoulin. "Het is net als het begrip topvorm. Dat kun je ook niet vastpakken. Je hebt er in zekere zin geen controle op, behalve dat je goed alle basismaatregelen in acht moet nemen. Dat doen we en verder is het hier geen onderwerp van gesprek.’’

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt