<
>

Tokio 2020: Japanse hoofdstad heeft te weinig coronatests in voorraad

Pro Shots

De openingsceremonie van de Olympische Spelen staat morgen pas op het programma, maar de Spelen zijn al in gang gezet. Daarnaast gebeurt er ook al genoeg rondom het grote sportevenement dat in Tokio plaatsvindt. We zetten in dit artikel de meest opmerkelijke nieuwtjes van vandaag op een rij.

12.32 Japanse tv: Tokio heeft te weinig coronatests in voorraad

De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio heeft te weinig coronatests in voorraad om in de dagelijkse behoefte van het evenement te voorzien. Dat meldt de nationale televisie van Japan. De vrees bestaat dat daardoor de dagelijkse programma's ter bestrijding van het coronavirus niet volledig kunnen worden uitgevoerd. Met name in het atletendorp worden op grote schaal tests uitgevoerd.

09.05 Algerijnse judoka trekt zich terug om Israëliër te ontlopen

De Algerijnse judoka Fethi Nourine heeft zich na de loting teruggetrokken van de Olympische Spelen in Tokio. Mogelijk komt hij in de tweede ronde uit tegen de Israëliër Tohar Butbul. Dat wil hij niet om politieke redenen.

"Ik heb hard gewerkt om hier te komen", verklaarde Nourine voor de Algerijnse televisie. "Ik steun echter de Palestijnen in hun conflict met Israël. Deze zaak is veel belangrijker dan mijn eigen ambities. Mijn beslissing is daarom ook definitief."

Bij de wereldkampioenschappen van 2019, ook in Tokio, trok Nourine zich om dezelfde reden ook al terug.

22 juli / 08.55 Tweevoudig olympisch kampioen Mellouli ziet af van boycot

De Tunesische zwemmer Oussama Mellouli heeft besloten af te zien van de boycot van de Olympische Spelen. De winnaar van het goud op de 10 kilometer open water in 2012 en de 1500 meter in 2008 had ruzie van de nationale bond.

De Tunesische federatie beschuldigde Mellouli en zijn moeder van valsheid in geschrifte, met betrekking tot zijn financiering van zijn trainingen. De 37-jarige zwemmer besloot daarom eerder deze week per direct te stoppen. Maar na gesprekken met de voorzitter van het Tunesische Olympisch Comité, Mehrez Boussayene, schreef Mellouli donderdag op Instagram dat Boussayene had beloofd het geschil na de Spelen op te lossen. Mellouli doet nu toch mee op de 10 km open water. Hij neemt het daarin onder anderen op tegen titelverdediger Ferry Weertman.

22 juli / 08.20 Guinee trekt zich terug

Guinee doet niet mee aan de Olympische Spelen in Tokio. Volgens de minister van Sport van het Afrikaanse land zijn er te veel zorgen over de stijging van het aantal coronabesmettingen en de gezondheid van de sporters.

In totaal zouden vijf sporters uit het land in Tokio hun opwachting maken. Guinee is het tweede land dat geen sporters naar de Spelen afvaardigt. Eerder besloot Noord-Korea niet mee te doen.

22 juli / 05.50 Regisseur dag voor openingsceremonie Olympische Spelen ontslagen

De regisseur van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio is ontslagen. De Japanner Kentaro Kobayashi had het evenement vrijdag moeten regisseren, maar kwam in opspraak vanwege opmerkingen die hij in het verleden had gemaakt over de Holocaust. Hoe de openingsceremonie eruit komt te zien, is één dag voor het spektakel daarom nog niet duidelijk, vertelde voorzitter Seiko Hashimoto van het Japanse organisatiecomité op een persconferentie in Tokio. Volgens Hashimoto moet Kobayashi vertrekken "omdat hij grappen maakte over een tragedie". Het zou gaan om uitlatingen die de Japanner al in 1998 deed, maar die recentelijk in landelijke media weer opdoken.

In dit artikel is informatie van het ANP gebruikt