<
>

Wegvallen Spitse harde klap voor Nederlands elftal

ANP Foto

Het wegvallen van de geblesseerde Sherida Spitse is hard aangekomen bij de voetbalsters van het Nederlands elftal. "Voor Sherida zelf is het een persoonlijk drama, maar wij hebben het er als groep ook zwaar mee. Het is gewoon een klap, zo eerlijk moeten we zijn", zei keepster Sari van Veenendaal dinsdag.

Spitse raakte maandag op de training geblesseerd aan haar knie. Onderzoek maakte al snel duidelijk dat de Olympische Spelen er voor haar niet inzitten. Van Veenendaal: "Sherida is zowel binnen als buiten het veld heel erg belangrijk. Maar het is een kort toernooi, we moeten de teleurstelling nu snel omzetten in extra kracht. Het is aan ons de taak dit op te vangen en zo goed mogelijk in te vullen. Sherida kon zelf al heel snel de knop omzetten van 'ik' naar 'ons', dat is knap. Als team zijn we sterk genoeg om dit een plekje te geven Zo werkt sport, zo werkt voetbal. We zijn hier met een doel. Dat doel blijft onveranderd."

Oranje opent het toernooi woensdag in Miyagi met een wedstrijd tegen Zambia. Bondscoach Sarina Wiegman weet al hoe ze het verlies van Spitse op gaat vangen, maar ze wilde een dag voor de wedstrijd nog niet delen hoe. "Iedereen is vervangbaar, maar Sherida gaan we wel missen. Ze is een verbinder binnen het team en een echte leider op het veld. Ze houdt de boel bij elkaar", zegt Wiegman. "We kwamen hier naartoe met een missie. Er zit wel een extra dimensie aan nu, er komt iets extra's bij. Wanneer ik tevreden ben morgen? Met een overwinning, daar begint het mee."

Eerste Spelen
Spitse heeft toestemming gekregen om nog iets langer bij de ploeg te blijven. De voetbalster van Ajax kan het duel met Zambia vanaf de tribunes bekijken en vliegt een dag na de wedstrijd met ADO Den Haag-keeper Barbara Lorsheyd, die stand-by stond, terug naar Nederland. "Ik ben blij dat dat is geregeld", aldus Spitse, die het team dinsdag nog gaat toespreken. "Dat verhaal heb ik al in mijn hoofd zitten. De groep was er wel stil van, toen ze hoorden dat ik wegviel. Een aantal meiden had het er heel moeilijk mee. Ik heb eigenlijk ook nooit blessures. In 2016 heb ik voor het laatst een interland gemist, maar dit is wel even wat anders. Nederland doet met de voetbalsters voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Daar wil je bij zijn. Hopelijk kan ik over drie jaar bij de volgende Spelen alsnog mijn olympische debuut maken."

In dit artikel is informatie gebruikt van het ANP.