<
>

Oranje-equipe hoopt op recordzomer

Pro Shots

Het waren de Olympische Spelen van Cathy Freeman, een atlete met een Aboriginal-achtergrond die goud won namens Australië. Het waren de Spelen van roeier Steve Redgrave die voor de vijfde keer op rij een gouden medaille won. En natuurlijk waren het ook de Spelen van Pieter, Inge, Anky en Leontien. In totaal won Nederland in 2000 in Sydney 25 medailles, een record. Maar als we de prognoses van Gracenote zien, zou dat record in 2021 wel eens kunnen gaan sneuvelen. Het sportdatabureau voorspelt 48 (!) medailles voor de Oranje-equipe in Tokio.

Zo verwacht Gracenote goud voor Sifan Hassan op de 10.000 meter. Niet zo vreemd, want Hassan liep in juni nog een wereldrecord op die afstand. Maar ze staat niet als wereldrecordhouder aan de start in Tokio. Letesenbet Gidey was twee dagen later nog sneller dan Hassan: 29.01,03.

Femke Bol vertrekt volgens het sportdatabureau ook met een gouden medaille uit Tokio. De atlete uit Amersfoort presteert dit jaar sensationeel op de 400 meter horden. Bol blijft maar Nederlandse records lopen, verkeert in topvorm en komt zelfs in de buurt van het wereldrecord van Sydney McLaughlin (51,90 seconden). De Amerikaanse verschijnt ook aan de start in Tokio en dus heeft Bol een meer dan geduchte concurrent.

Gracenote verwacht ook een gouden zomer voor wielrenster Anna van der Breggen. De verwachtingen zijn hooggespannen want het databureau denkt dat Van der Breggen de wegwedstrijd én individuele tijdrit wint. Het zou een passend einde zijn van een indrukwekkende loopbaan. Van der Breggen neemt over enkele maanden afscheid als topsporter.

Maar niet alleen Hassan, Bol en Van der Breggen worden als topfavoriet gezien. Ook BMX’ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen en de hockeyvrouwen zouden wel eens met een gouden medaille om de nek het vliegtuig naar huis in kunnen stappen. En Gracenote rekent bij het zeilen zelfs op vier keer goud.

Als de berekeningen uitkomen, wordt het een gouden zomer voor de equipe van Pieter van den Hoogenband. Maar de chef de mission weet als geen ander dat een favoriet niet altijd hoeft te winnen. In 2000 moest Ian Thorpe voor eigen publiek in Sydney goud veroveren op de 200 meter vrije slag. Australië schreeuwde Thorpedo naar de overwinning. Maar die overwinning kwam er niet, door toedoen van Van den Hoogenband.