<
>

Nederlandse ijshockeyer Sprong in bloedvorm: "Ik wil de Stanley Cup winnen"

Nederlander Daniel Sprong geldt al jarenlang als grote belofte in de NHL, het walhalla van het ijshockey. Bij Washington Capitals lijkt hij die belofte dit seizoen definitief in te lossen. De 24-jarige winger verkeert in bloedvorm en staat in Amerika inmiddels bekend als The Dominating Dutchman.

Sprong was dinsdagnacht de gevierde man bij de Capitals. Hij maakte tegen New York Islanders het snelste doelpunt van zijn team dit seizoen en was daarmee de matchwinner. Een paar dagen eerder maakte hij zelfs twee goals tegen de Islanders (6-3 winst). De geboren Amsterdammer is tevreden hoe het nu gaat. "Dit jaar wilde ik een goed seizoen draaien en laten zien dat ik hier thuis hoor. Dat gaat heel goed, maar ik ben nog niet klaar. Ik wil een goed seizoen draaien en hopelijk kunnen we de Stanley Cup winnen."

Paplepel
De Stanley Cup winnen is de absolute droom voor Sprong. Als klein jochie is hij al helemaal verknocht aan ijshockey. Zijn vader Hannie is ook ijshockey-speler en dus maakt Sprong al gauw kennis met deze sport. "Ik wilde nooit van het ijs af. Toen ik in Nederland speelde heb ik een keer 35 doelpunten gemaakt in één wedstrijd. Toen ik vier jaar was speelde ik tegen jongens van elf om competitie voor mezelf te houden."

Leren van wereldsterren
Inmiddels heeft Sprong genoeg concurrentie. Bij Pittsburgh Penguins speelde hij eerder met grootheid Sidney Crosby en bij zijn huidige team speelt hij onder captain en wereldster Alexander Ovechkin. Hij geniet ervan om met deze grootheden op het ijs te staan. "Crosby is één van de grootste spelers ter wereld en om daarmee te spelen is echt ongelofelijk. En ook van Ovechkin leer ik heel veel. Hoe hij de puck schiet en het spelletje ziet. Het hele team is echt goed, dus ik ben heel blij om hier te zijn."

Nederlands Team
Ondanks dat Sprong al op jonge leeftijd verhuisde is hij zijn roots niet vergeten. Hij is trots op de Jordaan, de buurt waar hij geboren en getogen is. Hij volgt zijn club Ajax op de voet en ook bij andere sportwedstrijden juicht hij voor zijn landgenoten. "Ik volg alle Nederlanders op de Olympische Spelen en natuurlijk Max Verstappen in de Formule 1."

Hij hoopt echter dat hij ooit voor Canada mag uitkomen, al geeft hij aan dat hij het Nederlands Team niet helemaal uitsluit. "Het grote probleem met Nederland is de verzekering. Als ik geblesseerd raak dan kunnen ze dat niet betalen. Maar ik denk dat als sommige gasten ook een Nederlands paspoort kunnen krijgen we een leuk elftal kunnen vormen. Maar het blijft lastig om met mijn schema mee te doen bij het Nederlands Team. Maar je weet het nooit. Ik zou het leuk vinden om met Nederland aan de Olympische Spelen mee te doen."