<
>

Vallen en weer opstaan voor Daniel Sprong in de NHL

Daniel Sprong begint ontzettend belangrijk te worden voor Seattle Kraken. De Nederlander die afgelopen zomer lange tijd zonder ploeg zat in de NHL, gaf over de afgelopen week 3 assists en scoorde twee keer. Zijn doelpunt tegen Anaheim Ducks betekende zelfs de winnende voor zijn ploeg.

Afgelopen seizoen kwam Sprong na een onverwachtte trade terecht in Seattle. Bij de Kraken begon de right winger heel sterk, maar zwakte richting het eind van het seizoen behoorlijk af. Om die reden was de ploeg, die het hoogste recht had hem opnieuw vast te leggen, aan het twijfelen of ze hem opnieuw nodig hadden. Geen enkele andere ploeg uit de NHL sloeg toe en dus waren het spannende tijden voor de Nederlander. Uiteindelijk kreeg hij toch een nieuw contract en daar zullen de Kraken geen spijt van hebben.

Met acht assists verbrak Sprong in 15 wedstrijden al zijn persoonlijk record in een seizoen. Ook met zijn vijf doelpunten ligt hij op koers om zijn hoogste aantal te gaan verbreken. In zijn beste jaar scoorde hij 14 keer. Mocht Sprong doorgaan zoals hij nu bezig is eindigt hij zelfs op 19 doelpunten. Is Sprong dan eindelijk doorgebroken als een sterkhouder in de NHL? Het zou verdiend zijn na een indrukwekkende route in het ijshockey tot dusver.

Amsterdam
Sprong werd geboren in Amsterdam. Daar begon hij ook met ijshockey op jonge leeftijd, maar door het gebrek aan niveau kon hij zich niet goed ontwikkelen. Om die reden vertrok zijn familie, toen Sprong acht jaar was, naar Quebec in Canada, in de hoop dat hij zich daar in de kijker zou kunnen spelen. Dat lukte, want op 15-jarige leeftijd scoorde de Nederlander 104 doelpunten in 30 wedstrijden voor een lokaal ijshockey-team. Daardoor werd hij opgepikt door een team uit de Quebec Major Junior Hockey League, een van de drie grote jeugdcompetities om naar de Canadien Hockey League toe te werken.

Namens Charlottetown Islanders werd hij daar verkozen tot rookie of the season en wist hij twee keer topscorer van zijn ploeg te worden. In 2015 werd hij dan ook uitgenodigd voor een wedstrijd voor de grootste talenten en dat leverde hem een plekje op bij de draft van datzelfde jaar. In de tweede ronde van de draft werd de naam Sprong gekoppeld aan de Pittsburgh Penguins. Toch bleef Sprong nog twee jaar spelen voor Charlottetown, mede door een blessure die hij opliep op een training met de Penguins. Ondanks 18 wedstrijden en 2 goals kreeg de Nederlander in Pittsburgh nooit echt een kans en in 2018 werd hij getrade naar Anaheim Ducks.

Nationale team
In Anaheim scoorde Sprong in zijn eerste seizoen direct 14 doelpunten en 5 assists. Desondanks wist hij het volgende seizoen niet te overtuigen in de voorbereiding en werd dus gestalt bij het reserveteam. Daar ging het fantastisch, dus mocht hij het toch weer proberen bij de Ducks, maar na twee goals in acht wedstrijden, deden ze hem toch weer weg. Dat leidde uiteindelijk tot een nieuwe trade in 2020. Dit keer naar Washington Capitals.

Daar deed Sprong het met 21 doelpunten en dertien assists best aardig in twee seizoenen tijd, maar hij moest het altijd stellen met een reserverol. Nooit wist de Nederlander echt zijn stempel te drukken in de NHL. Toch hoopt hij nog altijd toe te kunnen treden tot het Canadese nationale ijshockey-team nadat hij het Nederlandse team afwees. Dit jaar moet dus het jaar worden van Sprong, die zijn goede vorm vannacht hoopt door te trekken tegen zijn oude ploeg Washington Capitals.