<
>

NHL-finale: Lightning 2-0 achter, 'maar nog geen reden tot paniek'

Met een 2-0 achterstand moet Tampa Bay Lightning in eigen huis de finaleserie proberen om te draaien. In Colorado verloor de NHL-kampioen van de afgelopen twee jaar de eerste twee wedstrijden van de Stanley Cup Final. Colorado Avalanche won in wedstrijd één na verlenging, maar gaf afgelopen zondag in wedstrijd twee een pak slaag aan de Lightning. Toch is er volgens Lightning coach Jon Cooper geen reden om grote aanpassingen te maken. NHL-commentator en recordinternational Ron Berteling sluit zich daarbij aan: “Er is geen enkele reden tot paniek.”

Na de eerste periode stond het al 3-0 en leek Tampa Bay Lightning roemloos ten onder te gaan in wedstrijd twee. Het werd uiteindelijk ook een totale blowout, waarna de ijshockeyers van Tampa Bay van het ijs afdropen. “Al ik denk niet dat ze ermee zitten”, zegt Berteling. “Je hebt het er even over in de kleedkamer, maar daarna kijk je gelijk vooruit.”

De coach van Tampa Bay prees het spel van de tegenstander, maar gaf aan dat het ging om slechts één verloren wedstrijd. "We gaan niet terug naar de tekentafel", zei Cooper na de verloren wedstrijd. "Het zijn twee hele goede teams die in de finale staan. Alleen speelden zij vele male beter. Maar ook al was het een monsterscore van 7-0, het is slechts één verliespartij."

De Stanley Cup Final wordt net als veel Amerikaanse sporten afgewerkt in een best-of-seven systeem. “Het mooie ervan is dat het niet uitmaakt of je verliest na verlenging, zoals in wedstrijd één, of wordt ingemaakt zoals in wedstrijd twee. Het telt allemaal als ‘maar’ een overwinning”, relativeert Berteling.

Tampa Bay Lightning is de huidige titelverdediger en won de Stanley Cup de afgelopen twee jaar. Mochten ze dit jaar opnieuw het kampioenschap binnenslepen, dan maakt dat ze de eerste NHL-ploeg die driemaal op rij kampioen wordt, sinds New York Islanders in 1983. "Ze hebben genoeg ervaring en talent om deze serie weer recht te trekken en voor die historische derde titel op rij te gaan", voegt Berteling eraan toe.

Snelheid
De ijshockeyploeg uit de sneeuwstaat Colorado wordt geprezen om de snelheid en de breedte van de ploeg. “Ze spelen enorm agressief en zijn altijd naar voren aan het denken. In het huidige ijshockey moet je als verdediger ook kunnen aanvallen, dat doet deze ploeg als geen ander”, legt Berteling uit.

“Daarnaast doen ze alles als collectief. Ze denken niet in eerste, tweede en derde lijnen, maar spelen met twintig spelers en twee goalies. Die breedte maakt hun ijzersterk.”

Zelf denkt Berteling niet dat het thuisvoordeel dat Tampa Bay Ligthning nu krijgt een grote impact heeft. “Die mannen zijn het gewend om uitgejoeld te worden. Zodra ze het ijs opstappen, maakt het niet uit of dat nou in Denver, Colorado is, of in Tampa Bay, Florida."

Finalewedstrijd drie tussen Colorado Avalanche en Tampa Bay Lightning is in de nacht van maandag op dinsdag vanaf 2.00 uur live te zien op ESPN.