<
>

Colorado Avalanche na sweep naar finale om Stanley Cup

Colorado Avalanche veegde Edmonton maandag in Game 4 uit de Western Conference-finales en versloeg de Oilers met 5-6 in overtime om de best-of-seven series met 4-0 te winnen. Colorado gaat nu door naar de Stanley Cup Final, waar het zal strijden tegen de winnaar van de Eastern Conference-finale tussen Tampa Bay Lightning en New York Rangers. New York leidt die reeks met 2-1. Het wordt voor de Avalanche de eerste finaleronde sinds 2001.

Edmonton kreeg in Game 4 kansen om in leven te blijven, maar verspeelde twee keer een voorsprong. De Oilers stonden halverwege de derde periode met 4-2 voor, maar kregen drie treffers op rij tegen van de aanvallende Avalanche. Zack Kassian maakte laat in de wedstrijd gelijk en dwong daarmee overtime af. Daarin brokkelde Artturi Lehkonen met het winnende doelpunt de laatste hoop van Edmonton op een mogelijke finaleplaats af.

Avalanche sterk in eerste periode
Het was Colorado dat als eerste toesloeg na een powerplay goal van Cale Makar. De Canadees noteerde zijn vijfde doelpunt van het naseizoen. De wedstrijd bleef 1-0 tot halverwege de tweede periode. Edmonton werd op dat moment met 21 doelpogingen onder vuur genomen, maar doelman Mike Smith hield de Oilers in de wedstrijd.

Zach Hyman scoorde in de tweede periode eindelijk na een sterke actie van de Oilers en versloeg Colorado's doelman Pavel Francouz om Edmonton wat leven in te blazen. De Oilers scoorden snel daarna twee keer. Ryan Nugent-Hopkins profiteerde van een turnover van Colorado en scoorde de ploeg via Connor McDavid in power-play.

Gehavende Draisaitl
Leon Draisaitl assisteerde bij het doelpunt van McDavid, ondanks dat hij eerder in de tweede helft geblesseerd leek uit te vallen. Draisaitl ging met veel pijn naar de bank na een klap in de tweede periode. Gehavend en wel, Draisaitl zorgde voor nog een assist op Hyman's tweede doelpunt in de derde periode. Edmonton was die periode begonnen met een 3-1 voorsprong, totdat Devon Toews 31 seconden voor het einde van de tweede periode scoorde en de stand op 3-2 bracht. De Oilers hielden stand en Draisaitl gaf Hyman een snelle assist om Edmonton weer op een voorsprong van twee doelpunten te brengen.

Colorado stond 4-2 achter, maar dat zou niet lang meer duren. Halverwege de derde inning stuitte Smith's op een scheidsrechter en bleef in de zone van de Oilers, wat een snelle score van Gabriel Landeskog opleverde. Na nog een mislukte powerplay van de Oilers sprong Nathan MacKinnon in het spel en schoot het beslissende doelpunt langs Smith om de stand op 4-4 te brengen met nog zes minuten te spelen in de reglementaire wedstrijd. Mikko Rantanen bracht Colorado op 5-4 met een powerplay doelpunt direct daarna. Edmonton antwoordde met Kassian voor de 5-5, waarna Lekhonen in overtime zorgde voor de 5-6 einduitslag.

De Avalanche hebben in hun geschiedenis tweemaal om de Cup gespeeld en beide series gewonnen. In 1996 versloegen ze de Florida Panthers. In 2001 versloegen ze de New Jersey Devils.