<
>

De zoete wraak van Odell Beckham Jr.

Met tranen in zijn ogen stond Odell Beckham Jr. langs de zijlijn in het derde kwart. Het veld zou hij niet meer inkomen, nadat hij een kwart eerder met een knieblessure van het veld werd geholpen. OBJ was de productiefste receiver van de Rams in de eerste helft, met 52 yards en een touchdown achter zijn naam. De grote vraag was of de Rams de voorsprong zouden behouden.

In november zag het er heel anders uit voor de Beckham Jr. Het eens zo gevierde talent was ontevreden bij zijn toenmalige ploeg, de Cleveland Browns. Dat escaleerde nadat zijn vader op sociale media een video plaatste, waarin hij bepleitte dat zijn zoon verkeerd werd gebruikt in de aanval van de Browns. De NFL-ploeg uit Cleveland besloot OBJ echter te houden, waarna de trade deadline verstreek, tot frustratie van Beckham Jr. en fans.

Dat de Cleveland Browns niet zomaar hun talentvolle wideout lieten gaan, was geen verrassing. Twee jaar eerder werd Beckham Jr. samen met Olivier Vernon nog groots onthaald na een deal met de New York Giants. In New York was Beckham jr. uitgegroeid van een belofte tot een ster in de NFL. In zijn eerste seizoen brak hij als rookie record op record en werd de jongste speler ooit op de cover van het American Football spel/game Madden. OBJ was een fenomeen geworden.

Na vier succesvolle seizoenen bij de Giants werd Beckham jr. beloond en tekende hij een dik contract van 95 miljoen dollar, verdeeld over vijf jaar. Maar ondanks zijn individuele sportieve successen, kwam hij nooit in de buurt van een Super Bowl. In New York bereikte OBJ een keer de eerste ronde van de playoffs en in Cleveland werd ook slechts een keer de playoffs bereikt. Beckham Jr. had alleen een minimale bijdrage dat jaar bij de Browns, want een gescheurde kruisband maakte vroeg een einde aan zijn seizoen.

#FreeOBJ
Met de sluiting van het transferwindow in zicht zette Odell Beckham Sr. een video online waarin hij zijn frustratie uitte en een situatie liet zien waarin zijn zoon vrij stond, maar niet de bal ontving van de quarterback. Ook Los Angeles Lakers-ster LeBron James ging zich op slag van de transfer deadline bemoeien met de kwestie en tweette: #FreeOBJ. Het leed allemaal tot niets, want de Browns hielden OBJ bij zich.

Het leidde tot een ongemakkelijke situatie, waarna Beckham Jr. niet meer op de training verscheen. Na een tijdlang onderhandelen, waarin de speler van de Browns steevast niet op training kwam opdagen, kwamen speler en organisatie uiteindelijk tot een deal. De grootverdiener leverde salaris in, in ruil voor het ontbinden van het contract, wat hem de status van waivers opleverde. Het betekende dat de wide-out nu door ieder team overgenomen zou kunnen worden, die zijn salaris zou willen betalen.

De LA Rams wachtten geen moment en luidde de eens zo gevierde NFL-speler drie dagen later in. Met OBJ als sleutelrol in de aanval van de Rams bereikte de speler zelf voor het eerst de playoffs en in de wildcard wedstrijd scoorde hij zijn eerste touch down in een playoff wedstrijd.

Ook in de finale had Beckham Jr. de hoofdrol in de aanval van de Rams en scoorde hij de eerste touchdown van de Super Bowl. Tot grote teleurstelling van de Rams, de fans en hijzelf moest hij in het tweede kwart het veld verlaten met een knieblessure. De blessure bleek te zwaar om terug te keren, wat het beeld van de geëmotioneerde Beckham Jr. aan de zijlijn opleverde.

In een bloedstollend slot zorgde de touch down van Cooper Kupp voor de overwinning. De Rams wonnen voor de tweede keer in de geschiedenis van de organisatie de Super Bowl, dat ook het eerste NFL kampioenschap betekende voor de 29-jarige Odell Beckham Jr.