<
>

De beste momenten uit de historie van de NFL Draft

ANP

Het nieuwe NFL-seizoen start over iets meer dan vier maanden, maar toch is donderdag 29 april één van de belangrijkste dagen van het jaar voor NFL-teams en hun supporters. De 32 teams krijgen de kans om hun toekomst te bepalen door het kiezen van de beste talenten uit het College Football. De draft levert altijd emotionele momenten op, er worden succesverhalen geschreven, maar ook enorme blunders begaan.

Broederliefde in Seattle, prof met slechts 1 hand

Een van de meest bijzondere momenten uit de historie van de NFL Draft vond plaats in 2018. In dat jaar nam Shaquem Griffin deel aan de draft. De linebacker van UCF werd geboren met een afwijking aan zijn linkerhand. Het was zo pijnlijk voor hem dat hij als vierjarige zijn hand er met een slagersmes af wilde snijden. Zijn moeder voorkwam dat en plande een dag later de amputatie in voor de hand van haar zoon.

De kleine Griffin liet zijn dromen niet verpesten door het fysieke ongemak en ging, net als zijn tweelingbroer Shaquill, vol voor een carrière in het American Football. Shaquill werd in 2017 in de derde ronde gedraft door de Seattle Seahawks en het sprookje werd compleet toen een Seahawks een jaar later ook Shaquem kozen. Het was de ultieme beloning voor het doorzettingsvermogen van de familie Griffin.

Quarterbacks, quarterbacks, quarterbacks...

Voor veel teams is de quarterback de sleutel naar nieuw succes. De crux is dan wel dat je de juiste quarterback kiest. Hoe je de mist in kan gaan met het kiezen van een quarterback, of beter gezegd het over het hoofd zien van een quarterback, bleek in 2000. Toegegeven, de man die later tot een van de grootste spelers aller tijden uitgroeide, zag er niet bepaald atletisch uit en had een flink aantal minpunten op zijn scoutingsrapport staan, maar toch.

Er werden 198 andere spelers, waaronder 6 quarterbacks, gekozen voor de naam van Tom Brady werd omgeroepen. Hij werd gekozen door de New England Patriots. Brady won zes de Super Bowl in dienst van de Patriots en vorig jaar nog eentje als speler van de Tampa Bay Buccaneers.

Zo'n extreem voorbeeld kwam er in de draft nooit meer, maar ook in het recente verleden gokten teams wel eens verkeerd. Zo zetten de Chicago Bears, een van de grootste teams in de NFL maar zonder recent succes, in 2017 al hun geld op Mitchell Trubisky. De quarterback is inmiddels zo goed als afgeschreven. Patrick Mahomes, die dat jaar als tiende werd gekozen door de Kansas City Chiefs, leidde zijn team naar de Super Bowl.

4,5 uur in de 'wachtkamer'

En soms zit het voor de quarterback zelf even tegen. In 2005 zat Aaron Rodgers in een mooi maatpak klaar om als eerste gekozen worden door zijn favoriete team San Francisco 49ers. De Niners kozen echter als eerste voor Alex Smith, terwijl Rodgers lijdzaam moest toezien hoe meer en meer teams andere keuzes maakten.

Het was een van de pijnlijkste momenten voor een speler in de historie van de draft. De quarterback zat 4,5 uur in de wachtruimte voor zijn naam eindelijk werd omgeroepen als 24ste.

Uiteindelijk kwam het goed voor Rodgers, die 1 keer de Super Bowl won en nog steeds de grote man is bij de Green Bay Packers.

Gedraft in het clubhuis op de golfclub

Waar Rodgers 4,5 in de 'wachtkamer' moest zitten, werd er in 2000 een speler gedraft 'op' de golfbaan, een kicker nota bene.

De schijnwerpers van de NFL Draft zijn nagenoeg nooit gericht op kickers. De spelers die de bal tussen de palen moeten schieten maken soms het verschil tussen winst en verlies, maar het is normaal gesproken geen positie om een eerste ronde aandacht aan te besteden. Er zijn namelijk voldoende spelers beschikbaar die op NFL-niveau als kicker actief kunnen zijn.

Daar dachten de Oakland Raiders duidelijk anders over in 2000. Na een seizoen met 8 zeges en 8 nederlagen kregen ze tijdens de draft het lumineuze idee om voor een kicker te gaan. Vrij plotseling want de zaakwaarnemer en de speler zelf, waren vooraf niet eens gepolst.

Terwijl hoog ingeschaalde talenten bij de draft aan het wachten waren tot hun naam werd omgeroepen, werd Sebastian Janikowski als 17de gekozen in de eerste ronde. De NFL-wereld was geschokt, Janikowski evenzeer. 'Het Poolse kanon' rende juichend het clubhuis uit van de golfclub waar hij op dat moment aanwezig was.

Eerlijk is eerlijk, de Oakland Raiders kregen wel enigszins waar voor hun geld. Janikowski deed zijn werk van 2000 tot 2017 voor de Raiders, al zullen nog steeds mensen hun vraagtekens zetten bij de keuze van de Raiders.

Waar moeten we dit jaar op letten?

Dan naar de bijzonderheden van dit jaar. De focus ligt ook dit jaar weer op de quarterbacks en terecht. Er is een aantal teams wanhopig op zoek naar een goede aanvalsleider én er zijn een paar enorme talenten beschikbaar.

De Jacksonville Jaguars mogen als eerste kiezen en hebben pijlen gericht op Trevor Lawrence, het supertalent van Clemson. De New York Jets verloren vorig jaar net te weinig om als eerste te mogen kiezen, maar komen waarschijnlijk ook uit bij een quarterback: Zach Wilson van BYU.

Daarna komen we uit de San Francisco 49ers die hebben geruild om op plaats 3 te mogen kiezen. Zij willen zich waarschijnlijk verzekeren van de diensten van Trey Lance (North Dakota State) of Mac Jones van nationaal kampioen Alabama. En dan zijn er ook nog de Atlanta Falcons, die met Matt Ryan al een ervaren aanvalsleider hebben, voor de neus van de andere teams zouden kunnen wegkapen met het oog op de toekomst.

Voor de spelers staat niet alleen hun toekomst op het spel, maar ook een dik contract. Vorig jaar tekende de als eerste gekozen Joe Burrow een verbintenis ter waarde van 36 miljoen dollar, met bijna 24 miljoen tekengeld. Ook andere spelers uit de eerste ronde konden minimaal 10 miljoen dollar tegemoet zien. Daarna loopt het in de volgende rondes hard terug qua salarissen en zullen spelers jarenlang moeten vechten om ook een vet contract te verdienen.

De Philadelphia Eagles mogen dit jaar het vaakst kiezen (11 keer), terwijl de Seahawks om verschillende redenen maar 3 keer mogen kiezen, voor het eerste in de tweede ronde als 56ste. Die kunnen dus donderdag rustig eerst een avondje de draft op televisie bekijken.

De Draft wordt dit jaar gehouden in Cleveland, Ohio en is vrijdag vanaf 01.00 uur te zien op ESPN 6.