<
>

Brady en Buccaneers winnen Super Bowl in eigen huis

Tom Brady heeft voor de zevende keer in zijn carriere de Super Bowl gewonnen. Zondagnacht was hij met drie touchdown passes de grote man voor de Tampa Bay Buccaneers in de wedstrijd tegen de Kansas City Chiefs (31-9). Het was voor het eerst dat er een team thuiswedstrijd speelde in de Super Bowl en dus is het dubbelfeest in Tampa.

Beide teams beginnen stroef aan de wedstrijd. Met name Brady heeft het moeilijk aan het begin van het eerste kwart. De quarterback van Tampa Bay wordt goed gedekt en krijgt zelfs een sack tegen. Pas na een kwartier spelen wordt er gescoord in de wedstrijd door een rake field goal van Harrison Butker namens de ploeg uit Kansas.

Brady-Gronk connectie

De Chiefs kunnen niet lang genieten van de voorsprong. Naarmate de wedstrijd vordert komt Brady op gang. De eerste touchdown van de wedstrijd wordtverzorgd door de quarterback van de Buccaneers; tight end Rob Gronkowski vangt de bal van zijn goede vriend en bereikt de endzone. De twee hebben in het verleden samen samengespeeld in New England voor de Patriots en zijn dit seizoen herenigd in Tampa. De Tight End was eigenlijk gestopt, maar toen zijn maatje naar Tampa ging besloot hij ook weer terug te keren in de NFL.

In het tweede kwart weten de twee elkaar weer te vinden. Een 17 yards touchdown van Gronkowski. Daarmee komen ze in de geschiedenisboeken, want als duo hebben hebben ze nu 14 touchdowns gescoord in de play-offs.

De Chiefs zijn zichzelf niet in de eerste helft en maken heel wat onnodige fouten. Met name de verdediging laat veel steekjes vallen. Daar weet Brady van te profiteren, want aan het einde van de eerste helft gooit hij zijn derde touchdown pass van de wedstrijd. Dit keer op wide receiver Antonio Brown. De enfant terrible van de NFL werd door onder meer Brady overgehaald om naar Tampa te komen, nadat hij het afgelopen jaar heel veel persoonlijke problemen heeft meegemaakt. Niemand wilde meer met Brown samenwerken, nadat hij zijn laatste drie teams door conflicten moest verlaten. Onder meer een telefoontje van Brady was voldoende om de wide receiver te overtuigen.

Buccaneers gaan vrolijk verder in de tweede helft

In de tweede helft een soortgelijk wedstrijdbeeld als in de eerste. De Chiefs scoren uit een field goal, maar Patrick Mahomes speelt niet op het niveau wat we van hem gewend zijn. De quarterback heeft ook zichtbaar last van een teenblessure. waar hij al weken mee kampt. Brady heeft nergens last van, sterker nog hij geeft in het derde kwart de bal mee aan Leonard Fournette die 27 yards rent om een touchdown te scoren. De Chiefs verdediging laat weer steekjes vallen.

Aanvallend lukt het ook niet voor de kampioen van vorig seizoen. De laatste keer dat een team twee keer op rij de Super Bowl wist te winnen was in 2005. Toen was was het New England Patriots met Brady dat back-to-back de Vince Lombardi trofee naar huis mocht nemen. Kansas City probeert er in het vierde kwart alles aan te doen, maar het lukt Mahomes maar niet om een touchdown te scoren. Sterker nog aan het einde van de wedstrijd gooit Mahomes nog een interception.

Zeven keer voor Tom Brady

De Buccaneers blijven rustig en winnen de wedstrijd uiteindelijk redelijk gemakkelijk van de Chiefs. De grote man is Tom Brady die op zijn 43e gewoon weer een Super Bowl weet te winnen en wordt uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd. Het is de zevende titel in zijn carriere. Daarmee verstevigt hij zijn plaats op de ranglijst van spelers met de meeste Super Bowl-titels. Geen enkele speler won vaker de Vince Lombardi trofee. Voor de Buccaneers is het pas de tweede titel in de clubgeschiedenis, in 2002 gebeurde dat voor het laatst.

"Ik ben zo trots op al deze jongens hier", zei Brady. "Op alle dingen die we hebben aangepakt. We hadden een moeilijke maand november, maar de coach had vertrouwen in ons en we kwamen op het juiste moment samen. Ik denk dat we wisten dat dit vanavond zou gebeuren, nietwaar?"