<
>

Super Bowl 55: 'The best' tegen de 'future best'

Dat Tom Brady in de Super Bowl staat is toch wel een vreemde gewaarwording anno 2021. Al is dit sowieso een apart seizoen voor de NFL met het coronavirus en de politieke statements. Toch zijn we hier voor de 55e editie van de Super Bowl en wederom staat de 43-jarige quarterback in de grote finale. En hij schrijft nu al geschiedenis met zijn team. Nooit eerder speelde er namelijk een team de Super Bowl in eigen huis.

Na twintig seizoenen in New England nam Brady vorig jaar afscheid van de Patriots. Er werd even gedacht dat hij er mee zou stoppen, maar dat was niet het geval. De quarterback ging naar Florida voor een nieuw avontuur bij de Tampa Bay Buccaneers. Dat zorgde best voor een shock in de NFL, want Brady in een ander tenue zien blijft apart. Toen Rob Gronkowski zag dat zijn voormalige ploeggenoot naar Tampa ging besloot hij terug te keren in de NFL. Ook probleemkind Antonio Brown vertrok naar Florida. De aantrekkingskracht van Brady is groot. “Als ik al met Tom Brady zou spelen, dan is de kans groot dat ik de play-offs weet te bereiken. Daarnaast ook nog de kans krijg om een Super Bowl te spelen. Daardoor kan hij een mooi team om zich heen bouwen met spelers die normaal meer kunnen verdienen, maar nu hun salaris willen inleveren met als doel de Super Bowl te winnen”, vindt voormalig NFL-speler Ricky Tjong-A-Tjoe.

Brady overtuigt enfant terrible Brown

De aanwezigheid van Brady bij de Buccaneers zorgt er niet alleen voor dat goede spelers naar Florida willen komen, maar ook dat andere spelers boven hun kunnen spelen. “Hij geeft mensen zelfvertrouwen. Hij laat ze er in geloven. Dat heeft hij met dit hele team voor elkaar gekregen”, aldus NFL-analist Hubert Bedford.

Één van die spelers is Antonio Brown, die tussen 2010 en 2018 furore maakte in Pittsburgh namens de Steelers. Alleen is de wide receiver niet een van de makkelijkste om mee samen te werken. Hij werd in 2019 naar de Raiders gestuurd, na onder meer een ruzie met teamgenoot Ben Roethlisberger. Bij de Raiders maakte hij de ene na de andere fout en speelde hij uiteindelijk geen enkele wedstrijd voor het team, voor hij werd weggestuurd. Op de dag dat zijn vertrek werd aangekondigd tekende Brown een contract bij de Patriots, na onder meer een telefoontje van Brady. Daar kwam de wide receiver alleen weer in de problemen. Hij werd verdacht van seksuele intimidatie en de Patriots besloten het contract te ontbinden. Brown kondigde zijn afscheid aan als speler, maar vorig jaar was toch weer het belletje van Brady. In oktober tekende hij een eenjarig contract bij Tampa. Inmiddels staat de teller op vijf receiving tochdowns voor Brown en speelt hij zondag in zijn allereerste Super Bowl.

G.O.A.T versus ‘future’ G.O.A.T

Toen Patrick Mahomes acht jaar was, had Brady al een Super Bowl ring gewonnen. In 2005 voorspelde een dan nog negenjarige Mahomes in een lokale krant dat de Eagles (gecoacht door Andy Reid, zijn huidige coach) gaan winnen van Brady en zijn Patriots. Het is te hopen dat hij nu geen voorspelling doet, want destijds had hij het fout.

Mahomes is een hele goede speler, won vorig jaar de Super Bowl en tekende daarna een megacontract in Kansas ter waarde van 500 miljoen dollar. Uiteindelijk gaat het om zijn spel op het veld, want daarin is Mahomes nog geen Brady. “Mahomes is goed. Alleen heeft Brady al meer dan vijftien jaar in de NFL gespeeld, dat is al bijzonder. Daarnaast heeft hij meerdere titels gewonnen. Daarom is Brady voor mij de G.O.A.T, oftewel de beste ooit. Over tien jaar kunnen we pas zien of Mahomes ook een van de beste ooit is”, aldus Tjong-A-Tjoe. Het is nog de vraag hoe fit de quarterback van de Kansas City Chiefs is, aangezien hij al weken kampt met een teenblessure. Deze week liet hij weten bijna honderd procent fit te zijn.

Een andere speler om in de gaten te houden bij Kansas is Travis Kelce. Vorig jaar scoorde hij in de Super Bowl die met 31-20 werd gewonnen van de San Francisco 49ers. Inmiddels is de 31-jarige Kelce uitgegroeid tot de beste tight end van de NFL. Zelfs met de terugkeer van Gronkowski staat hij bovenaan het lijstje van de kenners en andere spelers. “Ik kijk met plezier naar hem. Hij is zo goed geworden en hij wordt elk jaar beter en beter. Het is heel bijzonder”, zei tegenstander Gronkowski over Kelce deze week. Aanvallend wordt er dan ook veel verwacht van de tight end van Kansas.

Verwachtingen van de kenners

De Buccaneers hebben het thuisvoordeel en zullen dus spelen op vertrouwd terrein spelen. Daarnaast hebben ze natuurlijk Brady in het team. “Ik heb te vaak tegen Brady gewed. Hij heeft al zes Super Bowl ringen ontvangen. Hij gaat nu voor zijn zevende. Het is niet verstandig om tegen hem te wedden”, aldus oud-NFL-speler Geraldo Boldewijn. Ook Tjong-A-Tjoe vindt het moeilijk om Brady als underdog te zien, maar heeft wel zo zijn voorkeur. “Ik heb liever dat Kansas City wint. Het zou voor mij mooi zijn als Mahomes zondag wint en het stokje kan overnemen van Tom Brady.”

In november stonden beide teams ook tegenover elkaar. Toen waren de Chiefs met 27-24 te sterk voor de Buccaneers. Het wordt hoe dan ook een wedstrijd om naar uit te kijken en er voor wakker te blijven vindt Bedford. “Ja reken maar. De Greatest of All Time tegen de toekomstige Greatest of All Time. Dit wordt een hele mooie Super Bowl.”

Super Bowl 55: Buccaneers – Chiefs is om 00:00 LIVE te zien op ESPN (NL) en ESPN 6 (US)