<
>

New England Patriots in actie in NFL Europe: Van Brady-gekte naar vergane glorie

ANP

Lange tijd was het een grootmacht in de NFL: New England Patriots. Vanmiddag spelen ze tegen Indianapolis Colts in Frankfurt. Maar de ploeg is niet langer een grootmacht. Sterker nog, de Patriots verloren zeven wedstrijden dit seizoen en wonnen er slechts twee. De ploeg staat laatste in de AFC en kunnen voorlopig niet van play-offs dromen.

In de voetsporen van Tom Brady

Quarterback Mac Jones heeft grote moeite in de voetstappen te treden van Tom Brady. In de voorgaande jaren kwam Jones over als een degelijke quarterback. Hij gaf de bal aan anderen, die het spel konden maken. Probleem is echter, dat die spelmakers dit seizoen ontbreken in de selectie van New England. New England maakte de verkeerde keuzes op NFL-drafts en miste trade kansen zoals Stefon Diggs en Tyreek Hill.

Voorafgaand aan dit seizoen werd aanvalstrainer Bill O’Brien aangenomen, maar ook dat plukt New England de vruchten nog niet van. Voor Jones is het zaak zijn spel snel naar een hoger niveau te tillen, anders zou zijn korte tijdperk bij de Patriots wel eens tot een einde kunnen komen. Dat zal zijn carrière zacht gezegd niet goed doen. Op dit moment levert de jonge quarterback de bal te vaak in bij de tegenstander.

In Bill we no longer trust

Toch is de crisis binnen de Patriots niet op Jones af te schrijven. De hoofdtrainer Bill Belichick, die samen met Bady zes Super Bowls won, bevindt zich ook op glad ijs. Twintig jaar lang riepen fans “in Bill we trust”, maar ook dat is passé. Toen de Patriots er dit seizoen met 0-34 afgingen, in eigen huis nota bene, werd de ploeg de hele wedstrijd uitgejoeld.

Belichick is sinds 2000 hoofdtrainer én algemeen directeur bij de Patriots en is dus ook verantwoordelijk voor de huidige selectie. Het gebeurt wel vaker dat Belichick een selectie samenstelt waar menig NFL-fan zijn twijfels bijtrekt, maar dit seizoen lijken die twijfels voor het eerst ook echt terecht.

Kritiek op selectiebeleid

De afgelopen jaren werden er in de NFL-draft een aantal talenten aangetrokken die hun verwachtingen niet waarmaakten. Denk aan Sony Michel, Isaiah Wynn, N'Keal Harry en Cole Strange. Mac Jones kan daar ook toegerekend worden. Ondertussen verlieten sterren als quarterback Tom Brady en topverdediger Devin McCourty de ploeg. Echte vervangers laten nog op zich wachten. Bovendien vielen er twee betere spelers uit met blessures, Matthew Judon en Christian Gonzalez.

Als je aanval maar niet op gang komt, hoop je dat je verdediging het fort in ieder geval dichthoudt. Maar de verdediging is dus ook niet meer wat het was. Patriots’ verdediging geeft veel weg. De afgelopen wedstrijden kon de verdediging elf plays van 20 yards of meer niet afstoppen. Ze blijken dus kwetsbaar te zijn bij grote plays.

Zondagmiddag spelen de Patriots tegen de Colts. Alhoewel New England op dit moment niet de favoriet is, spelen de Colts ook niet hun beste seizoen. De Colts wonnen dit seizoen vier keer en verloren vijf keer.

Het duel tussen New England Patriots en Indianapolis Colts wordt vanmiddag om 15.30 uur op ESPN 4 uitgezonden.