<
>

ESPN In Alle Staten presenteert DOC van de Maand september: 'You don't know Bo'

ANP

Bo Knows. Zo luidde in de jaren negentig van de vorige eeuw een van de reclameleuzen van Nike. In deze reclames speelde levende legende Bo Jackson mee met andere legendarische sporters. Het achterliggende idee: dit zou hij ook wel kunnen… Helemaal onterecht was deze gedachte niet.

Het verhaal van Bo Jackson spreekt bij menig sportliefhebber tot de verbeelding. In korte tijd werd hij in de jaren tachtig in de NFL én de MLB een bekende speler. Als honkballer speelde hij van 1986 tot 1994 bij Kansas City Royals, Chicago White Sox en California Angels. In het American football was hij van 1987 tot 1990 actief als running-back van de Los Angeles Raiders.

Filmmaker Michael Bonfiglio dook in het leven en de (korte) sportcarrière van Bo Jackson. Aan het begin van de documentaire zegt Bonfiglio over hem: “Bo Jackson was korte tijd een van de beroemdste mensen in het land en wellicht de hele wereld. Hij was een levende sportheld. Wat hij deed en hoe hij de fantasie en harten van mensen stal leek afkomstig uit een roman.”

Hal Baird

In de documentaire komen de American Football-grootheden Marcellus Wiley, Howie Long en Boomer Esiason aan het woord, maar ook sportcoaches uit Jacksons schooltijd en journalisten.

Hal Baird, honkbalcoach van Jackson op de universiteit, kreeg te horen dat hij de beste sporter aller tijden ging coachen. Uiteindelijk bleek dit uit te komen volgens Baird, die zag dat Jackson in zijn jonge jaren ook uitblonk in atletiek. “Hij deed elke dag wel iets unieks. Hij bezat meer vaardigheden dan wie dan ook. Ik heb nooit meer iemand gecoacht zoals Bo. Ik hoefde hem nooit iets te vertellen.”

De ESPN-film You Don’t Know Bo wordt dinsdag om 21.30 uur uitgezonden op ESPN 1.