<
>

Nieuwe NFL-sterren maken zich op voor eerste seizoen zonder Tom Brady

Na 22 jaar is het gezicht van de NFL nu echt met pensioen. Waar hij vorig jaar nog plots besloot terug te keren, heeft Tom Brady zijn pensioen nu definitief geaccepteerd. Gelukkig staan de volgende NFL-sterren klaar om de show te gaan stelen. Want ondanks dat de beste quarterback ooit is gestopt, wordt dit tijdperk alsnog aangeduid als het decennium van de quarterback.

Patrick Mahomes gaat op jacht naar tweede Super Bowl op rij

In het tijdperk van de quarterback wordt Patrick Mahomes genoemd als de allerbeste. Samen met Kansas City Chiefs is hij na de Super Bowl-winst afgelopen jaar, ook dit seizoen de grote favoriet. De ploeg is nagenoeg hetzelfde gebleven en de jonge verdediging heeft er weer een jaartje ervaring bij.

De Chiefs staan al vijf jaar op rij in een AFC Championship Game en wonnen de Super Bowl al twee keer. Alleen twee titels op rij winnen, dat is voor weinig quarterbacks weggelegd. Slechts zeven quarterbacks presteerden het om twee jaar op rij de Vince Lombardy Trophy te veroveren.

Jalen Hurts, de quarterback ‘nieuwe stijl’

Het was lange tijd het devies voor iedere NFL-ploeg: als je geen Tom Brady hebt, moet je ervoor zorgen dat je de volgende Brady hebt. De kwaliteit van de quarterback bepaalde het niveau van de ploeg. Toch is dat aan het veranderen de laatste jaren en Jalen Hurts is daarvan het levende bewijs.

Met Philadelphia Eagles verloor Hurts de 57e Super Bowl, maar bewees het dat je ook zonder messcherpe passes over grote afstanden, succesvol kan zijn. Want Hurts is geen quarterback die hoogtepunten neerzet zoals Brady dat deed, of Mahomes dat nu doet. Hurts is een betrouwbare en degelijke quarterback, die af en toe zelf meters maakt en waar de Eagles een solide ploeg omheen hebben gebouwd.

Waar andere ploegen volledig inzetten op een gouden quarterback, spreidde het team uit Kansas City het budget de afgelopen jaren over de gehele selectie. Een methode die blijkt te werken en waar nu meerdere teams mee experimenteren.

Joe Burrow, met Mahomes op eenzame hoogte

In de pikorde van quarterbacks is de 26-jarige Joe Burrow de volgende na Mahomes. Anders dan Hurts is Burrow juist wél weer een spelmaker die met diepe passes beslissend is, zoals Brady dat altijd was. Burrow wordt gezien als de enige quarterback die in de buurt kan komen van het niveau van Mahomes.

De afgelopen jaren kwamen de twee beste quarterbacks elkaar keer op keer tegen in de play-offs en ook dit jaar is Burrow met Cincinnati Bengals een geduchte concurrent voor de eindzege.

Aaron Rodgers, de eeuwige Packer is op 39-jarige leeftijd een New York Jet met titelambities geworden

Fans van Green Bay Packers zullen nog een paar keer moeten knipperen met hun ogen, want ‘hun’ Aaron Rodgers speelt na zeventien jaar niet meer in het groen-geel. Op zijn 39e heeft Rodgers de overstap gemaakt naar New York Jets, wat de ploeg in een klap een serieuze titelkandidaat maakt.

Een Super Bowl-overwinning aankomend seizoen zou de kroon zijn op de carrière van Rodgers. Sinds het kampioenschap in 2010, strandden hij en de Packers de afgelopen jaren keer op keer in de play-offs, tot een finale kwam het nooit meer.

Brock Purdy, Mr. Irrelevant

De spottende bijnaam gaat voor Brock Purdy al lang niet meer op. Vorig jaar werd hij als allerlaatste gekozen in de NFL Draft, dat hem de bijnaam Mr. Irrelevant opleverde. Toch bewees hij zich in zijn eerste jaar in de NFL als een van de sterkhouders van titelkandidaat San Francisco 49ers.

Ook dit seizoen maakt de ploeg uit Californië een serieuze kans op de eindzege, met Purdy als quarterback. Wel wordt zijn rol relevanter dan ooit, zeggen experts. Want het missende puzzelstukje voor de 49ers is een constante quarterback, die het hele jaar presteert.

Als Purdy zich aankomend seizoen overeind weet te houden, kan zijn bijnaam definitief de prullenbak in.

In de nacht van donderdag op vrijdag zie je vanaf 02:20 uur LIVE Chiefs vs. Lions op ESPN

Op zondag is de NFL RedZone vanaf 19:00 uur terug op ESPN 4. Verder kijk je vanaf 19:00 uur op ESPN naar Ravens vs. Texans en vanaf 22:25 uur op ESPN 3 naar Patriots vs. Eagles. Vanaf 02:20 uur staat Giants vs. Cowboys op ESPN 4 op het programma