<
>

Kansas City Chiefs wint spectaculaire Super Bowl 57

Kansas City Chiefs heeft de 57e Super Bowl op spectaculaire wijze gewonnen. In een wedstrijd dat het record van meeste punten in een Super Bowl bijna werd verbroken, versloegen zij Philadelphia Eagles met 38-35. Bijna de gehele eerste helft was de voorsprong voor Philadelphia Eagles, maar Kansas City Chiefs nam de overhand in de tweede helft. Door een fieldgoal in de laatste seconden van Harrison Butker werd de wedstrijd beslist.

Aan de start van de wedstrijd ging Philadelphia Eagles meteen voluit. Direct na het winnen van de cointoss sprak Jalen Hurts alle facetten van zijn aanval aan met het driekoppige running back-monster en de verschillende ontvangers. Uiteindelijk liep de jonge quarterback de eerste aanval van de wedstrijd zelf de endzone binnen voor een touchdown en een vroege voorsprong van de Eagles. Het antwoord was aan Kansas City Chiefs en ook zij voerden exact uit wat ze het hele seizoen al zo goed hebben gedaan. Met het rennen van rookie Isiah Pacheco en het aanspelen van Travis Kelce stond het enkele minuten later alweer gelijk. 7-7.

In het restant van het eerste kwart lukte het de beide ploegen met hun tweede aanval niet om de endzone te vinden, maar dat veranderde direct in het tweede gedeelte. Met de eerste worp van het kwart vond Hurts op geweldige wijze AJ Brown voor een touchdown van lange afstand en zo kwamen de Eagles opnieuw op voorsprong. Die fantastisch spelende quarterback was niet veel later dan ook debet aan de nieuwe gelijkmaker. Door de bal uit zijn handen te laten glippen kon de verdediging van de Chiefs vrijuit de endzone inlopen.

Hoofdrol voor Hurts
De hoofdrol bleef nog even voor Hurts doordat hij zijn fout al snel goedmaakte. Hij bracht namelijk zelf zijn ploeg de voorsprong met een volgende touchdown. Met nog maar een paar minuten in de eerste helft hoopte Patrick Mahomes dan nog een keer zijn ploeg langszij te brengen om in de tweede helft dan naar de voorsprong te zoeken, maar dat liep af in mineur. Een mislukte actie eindigde met een tackle op zijn geblesseerde been en Mahomes moest met veel pijn het veld verlaten terwijl de ruststand zelfs nog uitliep naar 24-14 in het voordeel van de Eagles.

In de tweede helft keerde Mahomes ondanks de pijn weer terug op het veld. Hij startte direct fantastisch door in rap tempo het veld over te steken en Pacheco de touchdown binnen te laten lopen. De achterstand werd daarmee verkleind tot 24-21. Even leek zijn Kansas City Chiefs ook direct voor het eerst op voorsprong te komen in de wedstrijd, maar de nieuwe fout van de Eagles werd gecorrigeerd door de arbitrage. Het gaf de ploeg uit Philadelphia de kans om weer verder uit te lopen, maar dit keer kwam het niet verder dan 'slechts' een fieldgoal en zo bleef het een verschil van een enkele touchdown: 21-27.

Opnieuw wist Mahomes daar razendsnel gebruik van te maken en door onoplettendheid bij de verdediging van Philadelphia kon Kadarius Toney de eerste voorsprong van Kansas City binnenlopen. Diezelfde Toney bracht zijn ploeg meteen nog een keer in geweldige positie, nadat de volgende aanval van de Eagles mislukte en hij de punt-return op onmogelijke wijze terugliep. Van zo'n tien yards was het voor Mahomes koek en ei en wist hij opnieuw een compleet vrije man te vinden aan de zijlijn. De touchdown van Skyy Moore zette de 35-27 voorsprong op het bord en zo zag het er ineens slecht uit voor de Eagles.

Dit keer dus aan Hurts en zijn mannen om de achterstand weg te werken en dat deden ze dan ook direct. Met een geweldige pass op DeVonta Smith kwam de ploeg in geen uitstekende positie terecht, waarna Hurts zelf weer de endzone binnenliep. Met de touchdown werd het een verschil van twee punten, dus moest de ploeg gaan voor een 2-point-conversion, in plaats van de trap en ook nu weer werd die keurig binnengelopen door de quarterback van de Eagles voor een 35-35 gelijke stand.

Beslissende field goal
Opnieuw wisten de chiefs razendsnel in goede positie te komen, maar iets sneller dan gehoopt. Ze wilden absoluut niet dat de Eagles nog een keer mochten aanvallen om toch de overwinning binnen te slepen, dus werd er voor het binnenlopen van de touchdown een sliding gemaakt om het balbezit te houden en de klok af te laten lopen. In plaats van zeven punten nam de ploeg genoegen met slechts drie punten. Harrison Butker schoot met nog acht seconden tijd op de klok de fieldgoal raak en won daarmee de wedstrijd voor Kansas City Chiefs.