<
>

De NFL-handleiding voor Super Bowl 57

Super Bowl 57 staat voor de deur. Kansas City Chiefs en Philadelphia Eagles staan tegenover elkaar in de grote finale van het American football. De National Football League (NFL) trekt met dit spektakelstuk en de befaamde half-time show jaarlijks zo'n 100 miljoen kijkers. Dit jaar zien we de meest bekende speler uit de NFL, Tom Brady, niet terug. Hij kondigde begin februari zelfs zijn pensioen aan. De meest populaire speler van het moment keert wel terug op het grootste podium in de persoon van Patrick Mahomes. Hij gaat proberen met zijn Chiefs zijn jonge concurrent Jalen Hurts en de Eagles te verslaan.

Daarvoor zal hij met tien andere spelers het veld betreden. Mahomes heeft als quarterback de leiding over de ploeg en de taak om de bal naar de andere kant van het veld te bewegen. Om Mahomes heen staat een aantal bewakers, de O-Line. Zij zorgen ervoor dat de verdedigers van Philadelphia niet in zijn buurt kunnen komen zodat de quarterback alle tijd heeft om een ploeggenoot uit te zoeken en de bal af te geven. Dit kan hij doen bij een running back, die als een soort van koerier de bal overneemt en ervandoor sprint, of bij een receiver naar wie hij de bal moet gooien en die hem moeten vangen om een bepaalde afstand af te leggen.

Intussen staat er bij de tegenpartij een elftal aan verdedigers opgesteld. Zij proberen ervoor te zorgen dat de Chiefs niet verder komen. Als het ze lukt om na vier beurten nog steeds hun tegenstander opgehouden te hebben, dan krijgen ze de bal en verlaten ze het veld voor een elftal aan aanvallers.

Punten

Mocht het de verdediging niet lukken om de tegenstander tegen te houden, dan heeft dat gevolgen. Na elke tien yards (9.14 meter) krijgt de tegenpartij vier nieuwe beurten om aan te vallen. Als de aanvallende ploeg dan in de 'endzone' (het gebied aan het einde van het veld) van hun tegenstander terechtkomt, scoren ze zes punten. Daarna hebben ze de keus om de bal tussen de palen te schieten voor een extra punt, of nog een laatste aanval op te zetten voor twee extra punten. Mislukken die pogingen, blijft het bij de zes punten van de touchdown.

Wil het de verdediging wel lukken om de tegenstander tegen te houden, maar staat de aanvallende ploeg dichtbij genoeg, dan kunnen ze proberen om de bal tussen de palen door te schieten. Zo'n 'fieldgoal' levert de ploeg dan drie punten op. Anderzijds zou het ook zo kunnen zijn dat de verdediging zelfs zo snel bij de quarterback is dat hij neergaat in zijn eigen endzone. In dat geval krijgt de verdedigende ploeg twee punten.

Na het scoren van punten schiet de scorende ploeg de bal terug naar de tegenstander zodat zij hun aanval kunnen inzetten vanaf de plek dat ze de bal vangen of waar de bal stil komt te liggen.

Hoe te kijken

Aan het eind van de dag gaat het team met de meeste punten er met de Vince Lombardi-trofee vandoor. Dat gebeurt alleen niet voordat Rihanna in de rust een spetterend optreden heeft gegeven. De live-uitzending start om 23:30 uur en de wedstrijd gaat om 00:30 uur van start.

De Super Bowl wordt in de nacht van zondag 12 februari op maandag 13 februari gespeeld. De voorbeschouwing begint op zondagavond om half twaalf op ESPN 1, aansluitend is de Super Bowl vanaf half 1 te zien op ESPN 1 met Nederlands commentaar. Op ESPN 2 is de wedstrijd met Amerikaans commentaar te volgen, daar begint de voorbeschouwing al om negen uur.