<
>

Eerste broedertwist ooit in de Super Bowl

ESPN

Kansas City Chiefs speelt maandagnacht 13 februari tegen Philadelphia Eagles in de felbegeerde Super Bowl. Wat deze editie van het grote sportevenement extra bijzonder maakt, is dat het de eerste Super Bowl zal zijn waarin twee broers elkaar tegenkomen in de strijd om de Vince Lombardi Trophy. Eagles’ center Jason Kelce en Chiefs’ tight end Travis Kelce zijn beide belangrijke spelers in de aanval van hun ploegen. De broers kwamen elkaar al twee keer eerder tegen, in 2017 en 2021. Beide wedstrijden werden gewonnen door het jongste broertje Travis en zijn Chiefs.

Voor menig ouder is het een droom die uitkomt, twee zoons in de Super Bowl. Al vertelde moeder Donna dat beide mannen slechte verliezers zijn en dat haar grootste angst en grootste droom het afgelopen weekend dus in één keer uitkwamen.

De broers
Zowel Jason als Travis Kelce imponeert al jaren consistent in de NFL. De sportieve broers gingen naar dezelfde middelbare school en speelden ook voor dezelfde universiteit, de Cincinnati Bearcats. Bovendien wonnen beiden al eens een Super Bowl.

De twee hebben een hechte relatie. Travis speelt met nummer 87 als eerbetoon aan zijn broer, die in 1987 is geboren. Dat mag ook wel, want Travis heeft zijn carrière deels aan zijn oudere broer te danken. In 2009 werd de ster van de Chiefs bijna geschorst van de Universiteit van Cincinatti na een positieve drugstest. Jason wist zijn broertje op de school te houden, onder de voorwaarde dat Travis bij hem kwam wonen.

Sport is altijd belangrijk geweest in het huishouden van de twee broers. Samen speelden de jongens American football, honkbal, basketbal en ijshockey. Ze hebben bovendien een fanatieke fan als moeder, die tijdens de play-offs vorig jaar een vlucht van vijf uur aflegde van Tampa naar Kansas om beide zoons op dezelfde dag in actie te zien komen.

De 35-jarige Jason Kelce speelt sinds 2011 bij Philadelphia Eagles. Hij werd in de zesde ronde van de NFL Draft in 2011 geselecteerd als 191e. Zijn taak is om de quarterback te verdedigen nadat hij hem de bal heeft gegeven via een 'snap'. De center is geliefd in Philadelphia, zeker sinds zijn speech na de Super Bowl winst van de Eagles in 2017 waar hij de underdog-status van zijn team belichtte en aangaf dat het hem niks deed. "Hungry dogs run faster" werd na zijn speech een veelgebruikte uitspraak in Philadelphia.

De 33-jarige Travis Kelce is sterk, maar beweeglijk en heeft een goed overzicht. Hij werd in 2013 tijdens de derde ronde gedraft door Kansas City Chiefs en is misschien wel de beste tight end van de huidige NFL. Na Davante Adams had Kelce de meeste receiving touchdowns. Hij was vaak eindstation van de lange pass en dat lukte maar liefst twaalf keer dit seizoen. Quarterback Patrick Mahomes van de Chiefs zoekt de tight end graag op. Het is dan ook te verwachten dat de Eagles het jongere broertje scherp in de gaten zullen houden.

Andere broers in de NFL
In alle eerlijkheid is het niet helemaal de eerste broedertwist in een Super Bowl, in 2013 kwamen John en Jim Harbaugh elkaar tegen. De twee waren tijdens deze zogenoemde Harbaugh Bowl beiden trainers, John van het winnende Baltimore Ravens en Jim van San Francisco 49ers. De Ravens wonnen maar nipt: 34-31. John Harbaugh is op dit moment nog steeds de hoofdtrainer van de Ravens, met wie hij de Wild Card ronde van Cincinnati Bengals verloor met 24-17. Jim Harbaugh lijkt onderweg terug te zijn naar zijn oude ploeg, de Michigan Wolverines die uitkomen in de NCAA.

Dit jaar is het dus wel voor het eerst dat twee broers elkaar treffen op het veld in de Super Bowl in het State Farm Stadium te Arizona. Het belooft spannend te worden, want de wedstrijd kent geen gedoodverfde favoriet. De Eagles, zijn misschien licht in het voordeel. Ze draaiden een beter seizoen, en hadden minder last van blessures. Al zijn de Chiefs een stuk ervarener. Zij speelden in twee van de afgelopen drie Super Bowls en wonnen in het seizoen van 2019 van de 49ers.

De 57e Super Bowl wordt in de nacht van zondag 12 februari op maandag 13 februari gespeeld. De voorbeschouwing begint op zondagavond om half twaalf op ESPN 1, aansluitend is de Super Bowl vanaf half 1 te zien op ESPN 1 met Nederlands commentaar. Op ESPN 2 is de wedstrijd met Amerikaans commentaar te volgen, daar begint de voorbeschouwing al om negen uur.