<
>

Wie is de beste quarterback in de Super Bowl?

Komende nacht is het zover: de Super Bowl. Een strijd tussen twee topfavorieten, twee broers (primeur!), een coach die zijn oude ploeg tegenkomt en een strijd tussen de twee meest spraakmakende quarterbacks van dit seizoen. Het gaat natuurlijk om Jalen Hurts en Patrick Mahomes.

Dit is de eerste Super Bowl waarin beide quarterbacks zwart zijn, iets waar beide quarterbacks ontzettend trots op zijn. Hiervoor speelden slechts zeven zwarte quarterbacks een Super Bowl. “Het is heel speciaal. De jongens die me voor gingen hebben het mede mogelijk gemaakt dat wij nu op deze plek staan”, aldus Mahomes tijdens een persconferentie.

De twee aanvalsleiders waren beiden op hun eigen manier belangrijk dit seizoen, maar wie is de beste quarterback van Super Bowl LVII?

Jalen Hurts
Jalen Hurts is sinds 2020 de quarterback van Philadelphia Eagles en draait dit jaar zijn beste seizoen ooit. In het reguliere seizoen scoorde hij maar liefst 35 touchdowns en de twee wedstrijden dat hij niet speelde gingen beide verloren. Het is dan ook niet gek dat het hele spelplan van de Eagles rust op de spelverdeler. Daarnaast heeft de pas 24-jarige quarterback een sterk moreel kompas. Hij zet zich onder andere in voor vrouwenemancipatie in de sport; zo werken er alleen maar vrouwen in zijn managementteam. Zijn agent Nicole Lynn is bovendien de eerste zwarte vrouw die een quarterback actief in de Super Bowl representeert.

Hurts maakt een snelle ontwikkeling door. In 2021 kreeg Hurts voor zijn diepe passes nog een score van 74.0 van PFF, een sportanalysebedrijf dat zich richt op de NFL. In 2022 was die score 93.5. Die verbetering is onder andere te danken aan A. J. Brown, een van de ontvangers van zijn diepe passes. De twee kennen elkaar al sinds de middelbare school en hebben een fantastische connectie, zowel naast als op het veld. Hurts overtuigde de Eagles om zijn goede vriend Brown te halen en de Eagles hebben daar optimaal van geprofiteerd.

De quarterback van de Eagles is zonder twijfel de underdog in zijn eerste Super Bowl. Het is pas het tweede seizoen van Hurts als basisspeler en hij raakte ook nog eens geblesseerd aan zijn schouder. De 24-jarige kampt nog steeds met die blessure en heeft al een aantal wedstrijden door de pijn heen moeten spelen. De rust die hij de afgelopen dagen kreeg was dan ook meer dan welkom.

Patrick Mahomes
Ook Patrick Mahomes kon die rust goed gebruiken. Hij liep al vroeg in de play-offs een blessure op en speelde tegen Cincinnati Bengals door de pijn heen. Zijn voordeel tegenover Hurts komt dan ook vooral op basis van zijn ervaring. Mahomes is al zes seizoenen actief in de NFL en speelde al twee keer eerder de Super Bowl. Tijdens zijn eerste eindstrijd won hij de Vince Lombardi-trofee ten koste van San Francisco 49ers. Hij werd daarnaast ook al Super Bowl-MVP in hetzelfde seizoen. Iets wat hij ook dit seizoen wist te bereiken, donderdagnacht werd Mahomes opnieuw bekroond tot MVP.

Mahomes is achter de schermen een echte familie-man die geniet van videogames en golfen. Belangrijker is dat de leider van de Chiefs, net als zijn tegenstander van zondag, zich inzet om belangrijke zaken aan het licht te brengen. Zo spreekt hij zich in de media regelmatig uit over politiegeweld, stemgedrag en kansarme kinderen.

Al sinds het begin van zijn NFL-carrière breekt de Chiefs' quarterback links en rechts records. Hij had zo maar veertig wedstrijden nodig voor honderd touchdowns en was de jongste speler ooit die dertig play-offs touchdowns scoorde. Ook in de laatste wedstrijd van de Chiefs liet Mahomes zich weer zien. Tegen de Bengals scoorde hij twee touchdowns en was hij goed voor 326 yards en 29 completions. En dat terwijl er drie wide receivers uitvielen en hij zelf ook nog met een blessure kampte.

De Super Bowl wordt in de nacht van zondag 12 februari op maandag 13 februari gespeeld. De voorbeschouwing begint op zondagavond om half twaalf op ESPN 1, aansluitend is de Super Bowl vanaf half 1 te zien op ESPN 1 met Nederlands commentaar. Op ESPN 2 is de wedstrijd met Amerikaans commentaar te volgen, daar begint de voorbeschouwing al om negen uur.