<
>

Thanksgiving-tradities in de NFL met Lions en Cowboys

JEFF KOWALSKY / AFP

Op de avond van Thanksgiving wordt er in de NFL gewoon gespeeld. Al sinds 1978 wordt er elk jaar traditiegetrouw een wedstrijd gespeeld in Detroit en Dallas. Zo ontvangen de Lions dit jaar de gevallen titelfavoriet Buffalo Bills, terwijl de Cowboys het in eigen huis opnemen tegen New York Giants. Sinds 2006 is daar een derde, willekeurige wedstrijd aan toegevoegd. Zo treft Minnesota Vikings in eigen huis New England Patriots. De traditie van deze wedstrijden kennen een mooie historie.

Geschiedenis

Zo werd terug in 1876 al voor het eerst American football gespeeld op Thanksgiving. Destijds vooral door universiteitsteams. Tegen de tijd dat de eerste profcompetities tot stand kwamen was American football met Thanksgiving al bijna een wet geworden. Daarbij speelde onder andere Chicago Bears de eerste vier jaar op Thanksgiving tegen Detroit Lions en laatstgenoemde wist dat vervolgens vol te houden. Eigenaar George A. Richards besloot wedstrijden te organiseren om fans te winnen voor de club. Op de feestdag zouden mensen wat te doen hebben door naar het stadion te gaan en door zijn eigen radiostation kon Richards de wedstrijden ook nog eens internationaal laten uitzenden. Dat zorgde voor succes dat geen andere NFL-ploeg wist te bereiken en dus bleven de Lions spelen op Thanksgiving.

Vele anderen probeerden die tactiek over te nemen, maar zonder succes. Althans, tot 1966 toen Dallas Cowboys begonnen met Thanksgivingwedstrijden omdat mensen toch niks beters te doen of te zien hadden. Het werkte en leverde de Cowboys veel op, maar NFL-eigenaar besloot de wedstrijden aan Saint Louis Cardinals te geven. Die hadden alleen niet dezelfde populariteit als het team uit Dallas en dus kregen de Cowboys in 1978 hun traditie terug. De ploeg stelde daarbij wel de voorwaarde dat zij voor altijd een thuiswedstrijd zouden mogen organiseren met Thanksgiving. Dat werd toegestaan en houdt nog altijd stand.

Tradities

Ondanks dat Detroit Lions al sinds jaar en dag op Thanksgiving thuiswedstrijden speelt, heeft het geen speciale tradities voor de feestdag. Dat is anders voor Dallas Cowboys, die al sinds 1997 geld inzamelen voor het Amerikaanse Leger des Heils. Dat heeft over de jaren al zo'n 3 miljard dollar opgeleverd. Ook gaat de selectie van Dallas op bezoek bij het Leger des Heils om maaltijden te verzorgen voor mensen die het echt nodig hebben. Zo levert de traditie van het spelen op de feestdag ook een hoop mooie dingen op.

Detroit Lions komt om 18.30 uur in actie tegen Buffalo Bills en is LIVE te zien op ESPN. Dallas Cowboys treft New York Giants om 22.30 uur LIVE op ESPN 2. Later in de nacht is om 2.20 uur op ESPN ook de LIVE-uitzending van Minnesota Vikings tegen New England Patriots te volgen.