<
>

Tua Tagovailoa eerste In Alle Staten speler van de week

De allereerste In Alle Staten speler van de week is bekend. Tua Tagovailoa heeft afgelopen week binnen de Amerikaanse sporten de beste indruk achtergelaten. Met Miami Dolphins won hij mede door zijn goede spel met 42 - 38 van Baltimore Ravens.

Tagovailoa werd voorafgaand aan het seizoen hevig bekritiseerd. Hij zou niet voldoen om Miami Dolphins naar een hoger niveau te tillen. Zelfs niet met het aantrekken van wide receiver Tyreek Hill van Kansas City Chiefs. Onder andere de passing van de Hawaïaanse quarterback zou niet voldoende zijn. Toch startte hij het seizoen prima tegen New England Patriots met één touchdown en een 20-7 overwinning.

Ondanks het goede spel en de winst, bleven mensen kritiek hebben en ging het vooral om andere quarterbacks als Josh Allen en Patrick Mahomes. Maar Tagovailoa heeft op de enige juiste manier teruggeslagen. Tegen Baltimore Ravens ging het moeizaam voor de Dolphins. Tagovailoa keek tegen het einde van het derde kwart tegen een 35-14 achterstand aan, maar opgeven was geen optie. Met twee worpen van eigen helft bracht hij Hill tot twee keer toe in de endzone. In de absolute slotfase wist hij Jalen Waddle ook nog te bereiken voor de 42-38 overwinning op een zeer lastige tegenstander.

Tagovailoa kwam daarmee tot 6 touchdowns en 469 passing yards in één wedstrijd. Ondanks alle kritiek is hij toch op die gebieden momenteel de best presterende quarterback in de NFL dit seizoen.

De opkomst van Tua

Een van de redenen dat Tagovailoa nu in de NFL speelt, is zijn opa. Seu Tagovailoa was een gerespecteerd man in Hawaii, de plek waar Tua werd geboren. Seu geloofde in het succes van zijn kleinzoon. Tua overwoog na de dood van zijn opa even om te stoppen met spelen, maar besloot toch ter ere van opa Tagovailoa verder te spelen.

Ook de vader van Tagovailoa had een aandeel in de opkomst van zoonlief. Hetzij een stuk minder hartverwarmend. Naar eigen zeggen kreeg Tagovailoa er met de riem van langs elke keer dat hij een interceptie gooide. Het zorgde in elk geval voor uitmuntende prestaties op de middelbare school. Hij won zelfs een MVP-titel.

In 2017 voegde een op dat moment 19-jarige Tua Tagovailoa zich bij college football-team Alabama Crimson Tide. In zijn eerste jaar werd hij back-up van Jalen Hurts, die momenteel actief is - en dit weekend eveneens schitterde - in het shirt van Philadelphia Eagles. Door slecht spel van Hurts in de finale van het kampioenschap mocht Tagovailoa de tweede helft spelen. Mede door zijn beslissende pass won Alabama de finale en werd de Hawaïaan MVP van de wedstrijd.

Het jaar erop werd Tagovailoa basisspeler, maar verloor dit keer de finale. In zijn derde jaar op de universiteit kampte de quarterback met een aantal blessures en kon het seizoen niet afmaken. Zijn vierde jaar op de universiteit liet de jonge Tagovailoa schieten om zich zo bij de NFL draft te kunnen voegen.

Via de draft kwam Tagovailoa bij Miami Dolphins terecht. Het kostte hem in zijn eerste seizoen slechts zes wedstrijden om een plek in de basis te verdienen. Ondanks zijn goede spel wisten de Dolphins zich niet te plaatsen voor de play-offs. In zijn tweede seizoen kwakkelde de quarterback opnieuw met blessures. Daardoor moest hij een aantal wedstrijden aan zich voorbij laten gaan en kon hij weinig overtuigen. Vandaar ook de kritiek richting het huidige derde seizoen van de nog altijd pas 24-jarige Tua Tagovailoa.