<
>

Regels voor overtime in de NFL aangepast

EPA/ERIK S. LESSER

Al tijden lang heerst er een discussie over de overtime binnen het American football. Aan die discussie is gisteren door de NFL een einde gemaakt. Door het implementeren van aangepaste regels moet de overtime eerlijker worden wanneer twee ploegen na een uur spelen op gelijke hoogte staan. Vanaf heden krijgen beide teams de kans om punten te scoren wanneer ze een verlenging in gaan.

Dinsdagmiddag bereikten de Amerikaanse football-organisatie een overeenkomst over de nieuwe regels voor verlengingen. Voorheen kon de ploeg die als eerste balbezit kreeg in overtime, de wedstrijd direct winnen door een touchdown te scoren. Nu krijgen beide ploegen dus gelijke kansen. Als de stand na het eerste balbezit voor beide teams nog gelijk is, dan wint de ploeg die als eerste punten scoort. Een safety scoren kan de wedstrijd wel direct beslissen bij het eerste balcontact. Dit houdt in dat de verdedigende ploeg ervoor zorgt dat de quarter-back van het aanvallende team in de eigen touchdown-zone neergaat.

Deze veranderingen komen na veel kritiek en vooral na hectische play-offs begin dit jaar. “Twaalf wedstrijden zijn naar overtime gegaan in de play-offs. Zeven daarvan werden gewonnen door de ploeg die als eerste de bal had. Als je dat ziet, dan is dat een probleem waar je iets mee moet,” zo verklaart NFL-commissaris Roger Goodell de aanpassingen.

De regel geldt voorlopig overigens alleen voor de play-offs. Wanneer twee teams gelijkspelen in het reguliere seizoen zal de overtime nog altijd beslist kunnen worden met een touchdown in de eerste aanval.