<
>

Kansas City Chiefs laat ster Tyreek Hill vertrekken naar Miami

EPA/CAROLINE BREHMAN

Het is een knotsgekke transferperiode in de NFL, waar de ene na de andere grote speler verkast naar nieuwe teams. Deze woensdag was het de beurt aan de cheeta van Kansas City Chiefs, Tyreek Hill, die naar Miami Dolphins vertrekt. De eenmalig winnaar van de Super Bowl is de nieuwe, best betaalde wide-receiver van de NFL. Een week geleden ging die titel nog naar Davante Adams, na diens overstap naar Las Vegas Raiders.

Vijf draft opties voor één Tyreek Hill

De deal tussen Miami Dolphins en Kansas City Chiefs is een bijzondere. Bij Kansas City Chiefs was Tyreek Hill afgelopen seizoen nog de meest gebruikte receiver van het team. Hij ving 111 van de ballen die zijn kant op werden gegooid door quarterback Patrick Mahomes. In alle zes seizoenen van ‘de cheeta’ in Kansas werd hij opgeroepen voor de pro-bowl (all-star versie van de NFL). Daarnaast speelde hij twee keer de Super Bowl, won deze één keer en kwam drie keer op rij tot de AFC Championship ronde.

In tegenstelling tot de Chiefs kwam Miami Dolphins sinds het ingaan van de nieuwe eeuw pas vier keer tot de play-offs. De laatste keer dat het naseizoen gespeeld werd in Miami dateert van 2016. Ook wonnen de Dolphins al sinds de jaren ’70 geen Super Bowl. Het is dus een bijzondere overstap van Tyreek Hill.

Wat het nog interessanter maakt is de afgesloten deal. In ruil voor een van hun beste spelers krijgt Kansas City Chiefs vijf draft opties, vier voor deze zomer en één voor volgend jaar. Er gaat dus geen nieuwe speler naar Kansas toe. Intussen tekent Tyreek Hill een contract voor vier seizoenen in Miami, waar hij per seizoen zo’n 30 miljoen dollar gaat verdienen. Daarmee passeert hij Davante Adams, die een week eerder de best betaalde wide-receiver van de NFL werd met 28 miljoen per jaar.

Complottheorieën

Volgens sommige fans en media wordt de deal nog interessanter als je de huidige situatie van Miami Dolphins gaat bekijken. In Miami was Bryan Flores de voorbije jaren hoofdcoach en die spant nu een rechtszaak aan tegen de club. Hij zou in Miami betaald hebben gekregen om te verliezen als het seizoen al niet meer te redden viel, zodat ze hogere draft opties zouden krijgen. Hij werkte hier niet aan mee en werd dus na afloop van het afgelopen seizoen ontslagen. Er zou dus een mogelijkheid zijn dat Miami de draft opties weggeeft om minder verdacht te lijken.

Bouwen aan een play-off team

Aangezien de play-offs al sinds 2016 niet meer zijn bereikt in Miami, lijken ze nu bezig een team te bouwen dat dit wel kan behalen. Een dag voor het binnen hengelen van Tyreek Hill werd Terron Armstead al toegevoegd aan de selectie. Armstead wordt gezien als een van de betere offensive linemen in de NFL. Zijn taak is om de verdedigers van de tegenstander bij zijn eigen aanvallers weg te houden.