<
>

Boomlange Haarms hoopt op NBA na March Madness

Vanaf donderdag barst de collegebasketbalgekte los in Amerika, dan begint het grote NCAA College Basketball tournament, dat ook wel March Madness wordt genoemd. Er doen maar liefst 64 teams mee in een groot knock-out toernooi, elke wedstrijd is alles-of-niets, win or go home.

Tijdens March Madness nemen de beste universiteitsteams van het land het tegen elkaar op. Voor veel jonge basketballers is dit de uitgelezen mogelijkheid om zich in de kijker te spelen bij de NBA-scouts. Dat geldt ook voor de boomlange Nederlander Matt Haarms, die in de voetsporen wil treden van Nederlandse basketbalgrootheden als Rik Smits en Francisco Elson. Met zijn 2,21 meter timmert Haarms, die bij de BYU Cougars speelt, behoorlijk aan de weg in de basketbalwereld.

Niet dol op sport
Dat Haarms überhaupt basketballer is geworden heeft hij grotendeels te danken aan zijn moeder. “Ik was nooit echt dol op sport. Maar van mijn moeder moest ik altijd een sport doen. Vanwege mijn lengte ben ik uiteindelijk bij het basketbal beland”, zegt Haarms in gesprek met ESPN.

Nu heeft de 23-jarige Haarms als grote doel om professional te worden, het liefst in de grootste competitie van allemaal, de NBA. Makkelijk zal dat niet worden, want Haarms is met zijn 23 jaar toch al wat aan de oudere kant. Een goede prestatie tijdens March Madness zou daarom wel eens heel cruciaal kunnen zijn voor de Amsterdammer, die inmiddels al jaren in Amerika woont. Zijn team BYU Cougars doet het dit seizoen uitstekend. Vorige week bereikte BYU nog de finale van de West Coast Conference Tournament. En dus gaat Haarms het toernooi in ieder geval met vol vertrouwen tegemoet. “We hebben een hele goede kans om de eerste twee ronden door te komen. Verder kijken kan eigenlijk niet. Maar het kan ook zomaar voorbij zijn. Als we in de eerste ronde verliezen is het seizoen voorbij.”

Verdediging
Haarms zijn positie is center en echt specifieke grote voorbeelden heeft hij niet in de basketbalwereld. Hij is overtuigt van zijn eigen kwaliteiten. “Mijn sterkste punt is mijn verdediging. Daarmee kan ik mezelf echt onderscheiden van de rest.”

Donderdag begint March Madness en op ESPN6 hoeft u geen seconde te missen van het toernooi. Haarms komt zaterdagnacht met zijn team BYU Cougars voor het eerst in actie. Hij neemt het op tegen de winnaar van het duel tussen Michigan State en UCLA.