<
>

Kobe Bryant, voor altijd een Lakers-legende

Precies een jaar geleden rouwde niet alleen de basketbalwereld om het verlies van een grootheid. De gehele sportwereld stond stil bij het overlijden van één van de beste basketballers ooit: Kobe Bryant. Op 26 januari 2020 kwam er door een helikoptercrash een einde aan het leven van de voormalig superster van Los Angeles Lakers. Ook zijn dertienjarige dochter Gianna en nog zeven inzittenden overleefden het ongeluk niet.

De grootsheid van Bryant werd een maand na zijn overlijden bevestigd. Michael Jordan, LeBron James, Magic Johnson, Jennifer Lopez en Beyoncé waren op 24 februari 2020 allemaal aanwezig in het Staples Center, het stadion waar Bryant zo vaak schitterde. Daar werd afscheid genomen van ‘The Black Mamba’. Op 24 februari dus, 24 was immers het rugnummer van Bryant.

Onder toeziend oog van 20.000 toeschouwers, de coronacrisis was immers nog niet in alle hevigheid losgebarsten, nam Michael Jordan het woord. De legende was bijzonder emotioneel toen hij sprak over zijn 'kleine broertje' Bryant. Jordan, de grote man in de jaren negentig, sprak liefdevol over de man die de sportwereld na de eeuwwisseling heel veel kleur gaf.

Kampioen

Bryant werd namelijk vijf keer kampioen in de NBA, werd twee keer uitgeroepen tot MVP van de NBA Finals, won twee keer olympisch goud met het ‘Dream Team’ en was achttienvoudig All Star. En er was die ene wedstrijd in januari 2006, LA Lakers tegen Toronto Raptors. Na afloop had niemand het over de uitslag. Het draaide allemaal om Bryant. Hij maakte namelijk 81 punten. In één wedstrijd. Het publiek in het Staples Center was die avond uitzinnig van vreugde.

Ruim veertien jaar later huilde het Staples Center. Jordan verwoordde aan het einde van zijn speech met tranen in zijn ogen het gevoel dat hij had op 26 januari 2020. "Met Kobe is er ook een stukje van mij overleden. En ook een stukje van jullie."