<
>

Zo deden de NBA-sterren het op een zeer verrassend WK

ProShots

Het WK Basketbal kent een zeer verrassende winnaar. Niet topfavoriet Amerika, niet dark horse Canada, maar Duitsland mag zich wereldkampioen noemen. Na een schokkende overwinning op titelfavoriet Amerika in de halve finale wisten de Duitsers in een spannende eindstrijd met Servië af te rekenen (83-77).

Uit NBA-oogpunt viel er veel te beleven, de afgelopen weken. ESPN zet de vijf belangrijkste WK-observaties op een rijtje.

Franz Wagner, stiekeme superster

Met 19 punten, 8 rebounds en 3 steals onderstreepte Franz Wagner wat alleen de meeste niche NBA-liefhebbers al wisten: de Duitse allrounder is een stiekeme superster.

Wagner heeft de explosiviteit, balbehandeling en angstloze drives van een guard, maar dat doet alles vanuit het frame (2 meter 8, ruim 100 kilo) van een big man. Bij de Orlando Magic, een ploeg die al járen aan een wederopbouw bezig is, keert hij dit najaar dus terug al uitblinker van de wereldkampioen. Het is overigens dubbel feest in huize Wagner. Ook oudere broer Moritz Wagner (eveneens Orlando Magic) werkte een uitstekend WK af.

Team USA stelt teleur

Het Amerikaanse sterrenensemble reisde naar Zuidoost-Azië af met een opmerkelijk jonge ploeg. Ervaren A-sterren als LeBron James (38), Steph Curry (35) en Kevin Durant (34) mochten van hun vakantie blijven genieten, terwijl de selectie van Team USA met Paolo Banchero (20), Anthony Edwards (22), Walker Kessler (22) en Tyrese Haliburton (23) liefst vier spelers telde die na de eeuwwisseling geboren zijn. Tel daarbij op dat de twee spelers met de meeste NBA-ervaring, Bobby Portis (Milwaukee Bucks) en Josh Hart (New York Knicks), die veelal op hebben gedaan als reservespelers, en bondscoach Steve Kerr nam een flink risico als topfavoriet.

Een risico dat iets té gewaagd bleek. Op dit WK ging Team USA uiteindelijk liefst drie keer onderuit. Waar een nederlaag tegen Litouwen in de tweede groepsfase nog als onnodig uitglijdertje werd afgedaan, liet de nederlaag tegen Duitsland in de halve finale zien dat deze ploeg te bleu was om succesvol de switch maken naar het defensief fellere, tactische complexere internationale basketbal. Tot overmaat van ramp werd de 'troostfinale' verloren van klein broertje Canada.

Het voornaamste lichtpuntje aan Amerikaanse zijde was het spel van vleugelspeler Edwards. Op basis van zijn dominante aanvalsspel op dit WK lijkt de 22-jarige guard van de Minnesota Timberwolves klaar om de stap naar écht sterrendom te gaan maken in de NBA, komend seizoen.

Canadese ster toont zich, superschurk in vorm

Hoewel het mislopen van de finale als teleurstelling werd ervaren, maakte Canada bij tijden indruk op dit toernooi. Vooral voor Shai Gilgeous-Alexander is dit WK qua persoonlijke PR erg handig geweest. De Canadese guard is de voorbije seizoenen tot statistische superster in de NBA uitgegroeid, maar heeft nog niet die status bij het grote publiek. Dit omdat zijn jonge ploeg, de Oklahoma City Thunder, jarenlang niet om de play-off-plekken meedeed. Zowel qua puntengemiddelde (24,5 per wedstrijd) als assists-moyenne (6,5) kende SGA een toptoernooi.

Ook de 'schurk' van de NBA draaide een uitstekend toernooi bij Canada. Dillon Brooks had de voorbije jaren op en naast het veld een dusdanig grote mond dat de Memphis Grizzlies, een jong topteam, hem deze zomer wegruilden naar de Houston Rockets, een laagvlieger. In die zomermaanden werd ook meermaals naar de pers gelekt dat er weinig markt was voor de diensten van Brooks, omdat hij teams te veel gezeur zou opleveren. In zijn landentenue nam Brooks wraak: niemand schoot meer driepunters raak op dit WK (20) dan hij.

OKC heeft meerdere jonge sterren

Gilgeous-Alexander is niet de enige relatief onbekende NBA-uitblinker die zich dit WK aan het grote publiek toonde. Ook de piepjonge Australische spelmaker Josh Giddey (20) speelde ijzersterk.

Hoewel de Boomers uiteindelijk sneuvelden in de tweede groepsfase door een zware loting, met Duitsland en Slovenië in een poule, maakten de Australiërs qua speelstijl diepe indruk. De bal zoefde van speler op speler. Met een hoofdrol voor Giddey, de dirigent van het spel met vele passes en positiewisselingen.

Met Gilgeous-Alexander, Giddey en Chet Holmgren - de tweede overall keuze in de Draft van 2022 - lijkt Oklahoma City een jong team te hebben verzameld dat nog jarenlang kan meedoen om de ereplekken in de NBA.

Doncic nu al in 'MVP'-vorm

Hoewel de Slovenen - vooraf toch gezien als gevaarlijke outsider op dit WK - uiteindelijk wat teleurstelden met een zevende plaats, leverde hun absolute superster als vanouds. Met een puntengemiddelde van 27 per wedstrijd eindigde Luka Doncic als WK-topscorer. De Sloveense spelmaker, die ondanks zijn geringe leeftijd (24) al vier seizoenen op rij eindigde in de top-10 in de stemming om de 'MVP'-trofee (beste speler), lijkt dus al vroeg zijn topvorm te hebben gevonden.