Drie gouden medailles heeft Noah Lyles behaald op het wereldkampioenschap atletiek in Boedapest afgelopen week. Toch zat hem iets niet lekker. “De winnaars van de NBA worden altijd gepresenteerd als de wereldkampioenen. Wereldkampioen van wat? Amerika? Dat doet mij pijn, want dit zijn de wereldkampioenschappen’, sprak Lyles op de persconferentie over het WK atletiek.
Dat de NBA de sterkste basketbalcompetitie ter wereld is, zullen maar weinig mensen in twijfel trekken. Maar ben je dan ook wereldkampioen? Het is iets dat vaker ten sprake komt, omdat de NBA-kampioenen in Amerika vaak ook worden aangeduid als wereldkampioenen. Dat zit Lyles niet lekker, die deze week drie gouden medailles om zijn nek mocht hangen, tijdens het WK Atletiek. "Begrijp me niet verkeer. Ik hou op zekere moment van de Verenigde Staten. Maar dat is niet de hele wereld."
Zijn uitspraak komt hem op veel tegengas te staan vanuit zijn eigen land. Niet de minste NBA-sterren reageren laconiek op de uitlatingen van de wereldkampioen. Onder wie Kevin Durant, Draymond Green en Devin Booker laten hun ongenoegen weten en reageren lacherig. “Kan iemand hem even bijpraten?” Antwoordt Durant cynisch op Instagram.
NBA-sterren vinden Lyles lachwekkend
Een handje vol NBA-sterren vindt het maar onzin wat Lyles zegt. Ook Damian Lillard, Bobby Portis en Aaron Gordon vinden het maar lachwekkend. “Whatever, ik zou hem slopen op de 200 meter sprint”, reageert Gordon op Instagram.
Toch krijgt Lyles ook veel bijval. “Het laat zien hoe Amerikanen naar de wereld kijken, als ze dat al doen”, zegt NBA-analist Matthijs van den Beukel. “Bescheidenheid is een vreemde valuta daar”, voegt Van den Beukel grappend toe.
Ook NBA-analist Henk Norel geeft Lyles bijval. “Het heet de National Basketball Association, dus ze zeggen het zelf al: het is een nationale competitie. Eigenlijk zou er een competitie of wedstrijd moeten komen tussen de winnaar van de EuroLeague, de sterkste Europese competitie, en de NBA. Dat gaat de NBA-ploeg 99 van de 100 keer winnen, maar dan kan je het pas echt zeggen.”
Daar sluit Van Den Beukel zich bij aan. “Kijk, de NBA is met kop en schouders de sterkste competitie en de winnaar daarvan de sterkste ploeg op de wereld, maar dus nog geen wereldkampioen.”
Wel geeft zo’n wedstrijd nog steeds geen uitsluitsel, bekennen de twee analisten. De verschillen in spelregels tussen de Amerikaanse NBA en de regels die de FIBA hanteert, maken dat het spel behoorlijk verschillend gespeeld wordt. “Zelfs het formaat van het veld is anders. Het is bijna een andere sport”, legt Norel uit.
“Amerika is geen wereldkampioen”
Toch vinden beide analisten dat je het niet zo kan stellen. En ook de enige Nederlander met een NBA-kampioenschap op zijn naam, Francisco Elson, laat op X – het voormalige Twitter – weten dat hij het eens is met de atleet. “Eindelijk iemand die het zegt”, voegt Elson eraan toe.
Het wereldkampioenschap basketbal voor landen is namelijk in handen van de wereldwijde basketbalbond FIBA en het toernooi is op dit moment bezig. Het WK wordt deze zomer gehouden in Japan, Indonesië en op de Filipijnen. Ook de Amerikaanse ploeg doet mee, maar stuurt een selectie van jonge NBA-sterren als Anthony Edwards, Jaren Jackson Jr. en Jalen Brunson. Wel sturen de Verenigde Staten misschien wel de drie beste coaches uit de NBA mee als technische staf. De ploeg wordt namelijk gecoacht door Steve Kerr van Golden State Warriors, Erik Spoelstra van Miami Heat en Tyronn Lue van LA Clippers.
In Zuid-Oost Azië gaat de Amerikaanse ploeg proberen de wereldtitel te heroveren, want de regerend wereldkampioen is Spanje. Op het WK in 2019 werden de Verenigde Staten al in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk.
“Dus ze moeten eerst maar weer eens die wereldtitel veroveren”, vindt Norel. “Amerika is geen wereldkampioen, Spanje wel.”
Amerikaanse dominantie
Alleen tijdens de Olympische Spelen stuurt Amerika de sterkst mogelijke formatie naar een landentoernooi. Sinds het Dreamteam met Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson en Scottie Pippen bij de Spelen van Barcelona in 1994 deelnam, heeft het baskeballand altijd de beste NBA-spelers gestuurd. Bijna alle Olympische basketbalmedailles werden sindsdien gewonnen. Alleen in 2004 ging het mis. Op de Spelen van Athene verloor Team USA van Argentinië in de halve finale en moest uiteindelijk genoegen nemen met het brons.