<
>

San Antonio Spurs gaat historische NBA Draft tegemoet

ANP

Pingpongballetjes beslisten vorige maand bij de NBA Draft-loterij wie er komende nacht bij de Draft de eerste keuze heeft. San Antonio Spurs kwam als meest gelukkige uit de koker: de Spurs zijn donderdagnacht als eerste aan de beurt om een toptalent aan zich te binden.

Spannend wie de Texanen bij de Draft gaan kiezen lijkt het niet te worden. Eigenlijk lijkt iedereen het erover eens dat het Franse toptalent Victor Wembanyama komend NBA-seizoen in het shirt van de Spurs gaat spelen. “Voor de Spurs gaat het een legendarische nacht worden”, blikt Henk Norel, basketbal-analist voor ESPN, vooruit.

Een onvergetelijke Draft in 2003
Eén van de meest legendarische NBA-drafts vond in 2003 plaats. Mart Smeets heeft nog altijd lol over de gevolgen van de draft van twintig jaar geleden. Topscorer aller tijden van de NBA LeBron James werd als eerste gekozen, als derde Carmelo Anthony en Chris Bosh was de nummer vier. “De Serviër Darko Milicic was de nummer twee”, vertelt Smeets breeduit lachend in ESPN In Alle Staten. “Die kon er helemaal niets van. Hij ging naar de Detroit Pistons en speelde daar drie jaar, pakte heel veel miljoenen, maar had gemiddeld drie punten”, vertelt Smeets gekscherend.

“Milicic speelde bij zes verschillende ploegen en bakte er helemaal niks van. Men had hem in Europa fantastisch zien spelen, maar hij kreeg er geen bal in en struikelde over de achterlijnen”, aldus Smeets met gevoel voor drama. Tegenwoordig is Mulicic herenboer geworden in zijn thuisland waar hij kersen en appelen in zijn tuin kweekt.

Geen angstzweet voor Wembanyama
Norel maakte als laatste Nederlander in 2009 mee hoe het is om gedraft te worden. De op dat moment 21-jarige Norel wordt als 47e gekozen door Minnesota Timberwolves. Norel: “Voor Wembanyana gaat het een heel andere avond worden dan voor mij destijds. Je kan je voorstellen dat je zoals ik als 47e gekozen wordt – dat duurt zo’n drie tot vier uren – dat je in het Madison Square Garden behoorlijk zit te zweten.”

Angstzweet zal Wembanyama niet hoeven hebben. Het mega-talent uit Frankrijk kan ervan uitgaan dat San Antonio Spurs hem direct zal oppikken. “Dan wordt hij het podium opgeroepen en mag je Adam Silver – commissaris van de NBA – een handje geven waarna je naar een fotostudio wordt gebracht. Daarna kan Wambanyama rekenen op heel, heel veel interviews.”

De NBA Draft zie je donderdagnacht vanaf 01:30 uur LIVE op ESPN 1.