<
>

Celtics kunnen comeback niet afmaken, Heat naar NBA Finals

Miami Heat heeft zich geplaatst voor de NBA Finals. Boston Celtics kon het niet waarmaken de eerste ploeg ooit te worden, die terugkwam van een 3-0 achterstand. In Boston liet de Heat er geen twijfel over bestaan. Vanaf het eerste kwart leidde Miami Heat comfortabel en gaf het de Celtics geen moment meer de hoop dat het aanspraak kon maken op de overwinning. Met de 84-103 overwinning van Miami Heat winnen zij de serie uiteindelijk met 4-3.

Een beetje zenuwachtig begonnen beiden ploegen aan de zevende wedstrijd. Balverlies en gemiste schoten tekenden de eerste periode, die eindigde in de lage kwartstand van 22-15. De Celtics begonnen de wedstrijd met de spreekwoordelijke deksel op de basket. Geen enkel afstandsschot viel in het eerste kwart voor de thuisploeg.

Met name bij Jaylen Brown ontbrak elke vorm. In de zesde wedstrijd wist Brown geen enkele driepunter te raken en in de beslissende zevende wedstrijd had Brown negen pogingen nodig om er één te benutten. Ook had Brown een persoonlijk diepterecord van 8 turnovers.

Belangrijke role players
Na rust kregen de Celtics een beetje grip op de wedstrijd toen Derrick White het op de heupen kreeg. White maakte in het derde kwart 13 punten, waardoor de Celtics nog even terugkwamen tot een verschil van 6 punten.

Aan de kant van de Heat was het Caleb Martin die in periodes niet leek te kunnen missen. Als antwoord op de demarrage van White schoot Martin meerdere driepunters achtereenvolgend raak, dat uiteindelijk de beslissende voorsprong zou blijken. Martin noteerde in totaal 26 punten, waarbij hij 11 van zijn 16 schotpogingen benutte.

Miami Heat heeft zich tegen alle verwachtingen in geplaatst voor de NBA Finals. De ploeg onder leiding van Erik Spoelstra eindigde op de achtste plaats in de Eastern Conference, maar wist in de eerste ronde gelijk topfavoriet Milwaukee Bucks uit te schakelen. De Heat is de eerste ploeg sinds New York Knicks in 1999 die met een eindklassering als nummer acht op de ranglijkst de NBA Finals weet te bereiken. De finale daarna ook winnen is nog nooit door een NBA-ploeg gepresteerd vanaf de achtste plaats.

De eerste wedstrijd van de NBA Finals tussen Denver Nuggets en Miami Heat is vanaf vrijdag live te zien op ESPN om 2.30 uur. En om 7.30 uur is een lange samenvatting en nabeschouwing te zien in de ochtendeditie van ESPN Vandaag.