<
>

Nederlandse LeBron-fans zitten klaar voor historische NBA-nacht

EPA/DAVID MAXWELL

Als Nederland nog op een oor ligt, kan het in Amerika een historische avond worden. LeBron James kan het record gaan verbreken, waarvan lang werd gedacht dat er nooit meer iemand bij in de buurt zou komen. Ondanks het nachtelijke tijdstip zijn er ook Nederlandse fans die om 4 uur klaar zitten om hun held mogelijk topscorer aller tijden te zien worden.

36 punten zijn er nog voor nodig. Dan passeert James Kareem Abdul-Jabbar, die met 38.387 punten nu de topscorerslijst aanvoert. Met een puntengemiddelde van ongeveer 30 per wedstrijd moet LeBron een van zijn betere wedstrijden spelen tegen Oklahoma City Thunder, wil hij in de nacht van dinsdag op woensdag het record op zijn naam zetten.

International Karin Kuijt ziet het record het liefst zo snel mogelijk behaald worden, want ze kan haar nachtrust wel gebruiken. Met de Nederlandse basketbalploeg bereidt Kuijt zich voor op een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd deze week. De Nederlandse nationale ploeg kan voor het eerst in 34 jaar zich plaatsen voor het Europees Kampioenschap, als het zondag met zes punten verschil wint van Tsjechië.

"Maar in de tweede wedstrijd van, die van donderdagnacht zou ook wel mooi zijn, want dan is de cirkel rond", geeft Kuijt toe, verwijzend naar de tegenstander die wedstrijd. In de nacht van donderdag op vrijdag nemen de Lakers het op tegen Milwaukee Bucks en Abdul-Jabbar speelde precies bij die twee ploegen: De Lakers en de Bucks.

Liever doet James nog even rustig aan, hoopt de 18-jarige Oscar Hanselaar. De VWO-scholier heeft op vrijdag het eerste uur vrij, dus de wedstrijd erna, in de nacht van donderdag op vrijdag, komt hem beter uit. Zijn hele leven is hij al fan van King James en vaak staat hij diep in de nacht op om zijn idool te zien schitteren.

Jeugdster James
De jeugdige basketballer van de Utrechtse basketbalvereniging Cangeroes weet niet anders dan dat Lebron James de NBA domineert. Al een jaar voordat Oscar geboren werd, stond The Kid From Akron al in de NBA-schijnwerpers. En dat ziet Oscar als een van zijn grootste talenten, want ondanks dat LeBron al vanaf zijn vijftiende wordt gevolgd door de landelijke Amerikaanse pers, bezweek hij nooit.

Op 17-jarige leeftijd wordt de eerste wedstrijd van James uitgezonden op de nationale TV in 2002. De hal van de middelbare school van James, Sint Mary-Sint Vincent, was veel te klein voor de entourage die LeBron op zich aftrok en dus werd er uitgeweken naar de Convocation Center, met plek voor 11.500 fans. Kaartjes gingen over de toonbank voor 100 Amerikaanse dollar, om de toekomstige superster te zien spelen.

Maar James maakte de verwachtingen waar, werd topscorer en won het topduel in het High School basketbal. “En dat onderscheidt LeBron van de rest”, vindt Oscar. “Hij staat al zolang in de spotlights en hij bezwijkt nooit onder de druk. Dat is met niks te vergelijken. Voor veel sporters, ook buiten basketbal, is hij een voorbeeld en hij heeft echt een identiteit gegeven aan sporters, door de manier waarop hij zich opstelt.”

Lebrons eeuwige jeugd
Op 38-jarige leeftijd is LeBron topscorer en de belangrijkste man bij de Lakers. Dat zijn lichaam nog altijd in topconditie is, is geen toeval, want James investeert ongeveer anderhalf miljoen Amerikaanse dollar per jaar in zijn lichaam. Twee voltijd persoonlijke trainers, massagetherapeuten, een slaapcoach en persoonlijke chef-koks, alles wordt uit de kast gehaald om topfit te zijn.

En dat vinden zowel international Kuijt als scholier Oscar bewonderingswaardig. “Niemand heeft het nog gepresteerd om op zijn leeftijd nog steeds de belangrijkste speler te zijn", zegt Oscar overtuigend.

De GOAT?
Oscar heeft LeBron nog nooit in levende lijve kunnen zien spelen, maar hoopt dat wel nog een keer mee te maken. De verzameling LeBron-snuisterijtjes bewijst dat hij een groot fan is, al vindt hij zijn verzameling niet ‘extreem groot.’ “Ik heb alleen drie jerseys, twee T-shirts, een schilderij en een broekje van LeBron. En daarnaast nog een jas en drie sweaters van zijn tijd bij de Cavaliers.”

Helaas heeft ook Kuijt hem nog nooit kunnen zien spelen. "Maar dat gaat sowieso gebeuren in de komende jaren!"

Voor velen is en blijft Michael Jordan de grootste basketballer aller tijden. Maar genoeg fans van LeBron vinden zeker dat het een discussie waard is. Voor Oscar is het nu nog om het even. “Nu is het optie 1A of optie 1B. Maar als hij, zeg, op zijn 40e opnieuw kampioen wordt, dan is dat voor mij de beslissing.”

"Voor mij is LeBron de grootste", bekent Kuijt. "Er wordt wel eens gezegd dat Michael Jordan en Kobe Bryant meer het killer instinct hadden. Maar dat vind ik juist het gave van LeBron. Hij is een teamspeler en basketbal is een teamsport. Hij geniet van het geven van de assist en zelf ben ik daar ook het meeste fan van.

Als het record wordt behaald deze week dan vieren Oscar en Kuijt het op dezelfde manier. De hele dag gaan ze in ieder geval in een shirt van de toekomstig topscorer allertijden lopen. Oscar op school en Kuijt in de voorbereiding met het nationaal team. "En alle LeBron-haters krijgen een paar berichtjes van me", zegt Kuijt met een knipoog.

Oscar waagt erop dat LeBron de klus klaart in de nacht van donderdag op vrijdag. Hij kan zijn slaap wel gebruiken, want hij moet nog een essay afmaken voor het schoolvak Engels dat gaat over, hoe kan het ook anders, LeBron James.

Los Angeles Lakers - Oklahoma City Thunder is in de nacht van dinsdag op woensdag vanaf 4.00 uur live te zien op ESPN 1. In de nacht van donderdag op vrijdag is de wedstrijd Los Angeles Lakers - Milwaukee Bucks eveneens live te zien vanaf 4.00 uur op ESPN 1.