<
>

Opnieuw meer dan 50 punten gemaakt in de NBA; waarom gebeurt dat zo vaak?

New Orleans Pelicans kreeg geen enkele grip op Giannis Antetokounmpo, die voor de tweede keer dit seizoen aantekende voor 50-punter. Tien jaar geleden, in het seizoen 2012-2013 waren er slechts drie spelers die het lukte om in een wedstrijd meer dan 50 punten te maken. Maar de laatste jaren neemt het behalen van deze statistische prestatie enorm toe, met dit jaar als toppunt. Het is al de zeventiende keer dit seizoen dat iemand meer dan 50 punten maakt.

Stephen Curry, Luka Doncic, Devin Booker, Jayson Tatum, Joel Embiid, Anthony Davis, Darius Garland, Pascal Siakam, Donovan Mitchell, Damian Lillard en nu opnieuw Giannis Antetokounmpo. Ze hebben allemaal al een of meerdere wedstrijden met 50 punten op hun naam staan dit seizoen. Doncic deed het zelfs drie keer in een tijdbestek van drie weken. Wordt er dan echt niet meer verdedigd in de NBA, of is er een andere reden?

Met speels gemak steekt Antetokounmpo het veld over tegen de Pelicans. Niemand lijkt de twee meter en 13 centimeter lange Griekse Nigeriaan ook maar een strobreed in de weg te leggen. De dunk is punt nummer 36 voor hem en er is nog anderhalf kwart te spelen. Als de driepunters beginnen te vallen in de laatste periode, is er helemaal geen houden meer aan en bereikt Giannis de 50 punten.

Driepuntsrevolutie
Dat de verdediging in de NBA niet altijd even fanatiek is, is een veelgehoord argument. Het klopt deels, maar de hoge individuele scores zijn voor een resultaat van de opmars van de driepunter in de NBA. In de jaren ’90 van Michael Jordan en Chicago Bulls maakte een team gemiddeld niet meer dan 100 punten. Nu, dertig jaar later is het gemiddelde aantal punten per wedstrijd 113.

Gelijktijdig met de hogere scores, worden er veel meer driepunters genomen en daarbij ook vele malen sneller. Dertig jaar geleden werden er gemiddeld zes driepunters gemaakt in een wedstrijd, dit seizoen zijn het er twaalf per wedstrijd. Het tempo waarmee de schoten genomen worden is ook rap omhoog gegaan. Iedere wedstrijd is er in 48 minuten meer dan 100 keer balbezit per team en ook dat aantal stijgt de laatste jaren. En meer schoten per wedstrijd, levert meer punten op.

Meer ruimte
Dit gaat ook voor Antetokounmpo op tegen New Orleans Pelicans. Antetokounmpo die niet bekend staat om zijn schot, raakt in deze wedstrijd wél zijn punten van veraf. Het zorgt ervoor dat de verdediging van de Pelicans hem geen ruimte meer kan geven voor afstandsschoten. De dreiging van het schot van Giannis trekt de verdedigers dichter naar hem toe, maar zorgt er ook voor dat er meer ruimte komt voor hem zijn drive naar de basket te maken. En dat is eigenlijk het grootste talent van de Greek Freak, als hij op tempo is, is er geen houden meer aan.

Die afwisseling tussen schoten vanachter de driepuntslijn en dunks na acties naar de basket maakt Giannis onverdedigbaar. En als ook zijn laatste driepunter valt heeft hij dit seizoen opnieuw 50 punten achter zijn naam gezet.