<
>

Mart's Madness: Wisseling van de wacht

ANP Foto

Het gaat er van komen: LeBron James gaat Kareem Abdul-Jabbar inhalen en zal topscorer allertijden in de NBA worden. Rightly so, want cijfers liegen niet. De manier waarop James op het ogenblik zijn tegenstanders teistert en met zichtbaar gemak scoort, maakt duidelijk dat de sleet er misschien licht op zit. Maar het maakt ook duidelijk dat de 22 winstwedstrijden van zijn, soms zeer matig, spelende Los Angeles Lakers wel heel erg op zijn conto staan.

Abdul-Jabbar en James zijn twee volkomen verschillende type spelers en vooral ook twee verschillende mensen. James kan iedere positie innemen binnen iedere ploeg en Jabbar vond het heerlijk om in de All-Star bedding van voornamelijk de Lakers zijn specifieke centerrol in te nemen. Vergeet ook niet dat Jabbar bij de Bucks (1969-1975) zijn “betere” cijfers deed optekenen. Daar “moest” hij de ploeg scorend dragen, hetgeen ook gebeurde. In zes seizoenen kwam hij vijfmaal boven de 2000 punten per jaar. In 14 jaar Lakers kwam hij tot driemaal boven de 2000 punten. Ook niet onbetekenend in dit geheel is dat Jabbar in zijn hele NBA-loopbaan 1 (ja, één) driepunter raak schoot en er zeventien miste. Jabbar speelde tien seizoenen zonder 3-puntenschot als geregistreerd wapen om de eenvoudige reden (en sommigen vergeten dat weleens) dat die regel niet bestond. Feit is dat James (op het moment van schrijven) tekent voor 2212-6436 (34.4%) en dat is een wereld van verschil.

Cijfers liegen echter niet vaak, maar blijven cijfers. Op een of andere manier zijn wij in de sportwereld eraan gewend geraakt met cijfers te werken als er vergelijkingen gemaakt worden tussen twee of meerdere spelers of speelsters. Dat doen we ook als we deze twee giganten bekijken: Jabbar de zwijger, denker en teruggetrokken figuur die het nog steeds niet prettig vindt in de belangstelling te staan tegenover een mens dat zulks juist wel leuk vindt en er moeiteloos mee flirt en gebruik van maakt. Jabbar bezat in zijn jaren als speler nooit het wapen van de sociale kanalen en James gebruikt die tot in het soms vervelende toe. Er kan geen ramp op de wereld zijn, geen schietpartij op een Amerikaanse school of een zwaar geblesseerde topsporter of de kanalen van James beginnen te ratelen. Dat is zijn keuze en hij blijkt een kind van zijn tijd te zijn; een steenrijk geworden man die het verkoos niet naar college te gaan en street-smart zijn jonge leven, alleen gesteund door zijn moeder, te beginnen. Jabbar had zijn vader als lichtbaken; een wijs man die zijn zoon veel levenswijsheid meegaf en wel naar college ging. Kijk, Jabbar was van jazz, van Coltrane en Miles en James is van de muzieksoorten van nu: hip-hop en rappers in alle soorten en maten.

Er zijn zoveel verschillen in mens-zijn tussen de twee te vinden waaruit blijkt dat James de hardere persoonlijkheid is; zakelijk prima in orde, publieksgericht, zelfs publiek-geil, terwijl Jabbar dat juist helemaal niet was. Hij las gedichten, speelde schaak en bestudeerde de wereldgeschiedenis en werd een vrome, nadenkende Moslim. James leidt een indrukwekkend bastion van zaken en organisaties, goede doel-ondernemingen en vooral zaken waar Jabbar weinig tot niets van wilde weten.

Zoals James de laatste weken speelt, kan ik alleen maar mijn pet diep voor hem afnemen. Ja, hij kon bij tijden vreselijk irritant zijn in het veld en alles wat scheidsrechters en tegenstanders deden aanvallen op een manier die bij tijden sociaal nauwelijks acceptabel was, maar hij bleef wel op een mooi en soms angstig hoog niveau presteren. Er zijn weinig NBA-spelers die zo van baseline tot baseline kunnen scheuren zoals hij nog steeds kan. Zijn driepunter en zijn manier van lay-ups van tegenstanders blocken bleven voortdurend scherp, zijn strijdlust en eigenwaarde zo mogelijk nog groter. James is de ijdele alpha man op de NBA-rots en dat was Jabbar wellicht soms ook en vooral door zijn cijfers, maar niet door zijn gedrag buiten het veld. James torst dat ego met zich en weet dat. Jabber was meer een knuffel-center, een grote man met een zachte stem, een man die een hoekschot had toen dat nog de Rollce Royce van de aanvallende wapens in de NBA was.

In de komende week, of iets later, zal James recordhouder worden als het om totaal aantal punten gaat. Die cijfers liegen niet. Dat is een onderdeel van zijn sport en veel scoren is vaak een boeiend wapen voor sterke ego’s.

O ja, van Jabbar zegt men dat hij tussen de 26 en 30 miljoen op de bank heeft staan en dat hij zelden over geld praat. James verdient (Lakers-contract plus commerciële randzaken) één miljoen per wedstrijd. Zelfde sport, maar een andere tijd en de ring hangt voor beiden op 3.05 meter boven de grond.

Als beiden, samen, bij de poort van Petrus aankomen zal James trots zeggen dat hij topscorer van de NBA is geweest en zal Jabbar knikken: “Van harte gefeliciteerd, ik won met mijn ploeg zes maal de titel en jij vier keer”. Dan knikt James terug en vraagt hoeveel volgers Jabbar heeft op alle sociale kanalen samen en Jabbar antwoordt dan “Zoveel woorden heb ik in mijn leven in boeken gelezen.” Zelfde sport, verschillende mannen, andere tijden.