<
>

Bad Boys in town: een oude rivaliteit wordt in Parijs nieuw leven ingeblazen

Photo by Tim ZIELENBACH

Donderdagavond staan Detroit Pistons en Chicago Bulls tegenover elkaar in Parijs. Voorafgaand aan het duel wordt de ESPN 30 for 30 documentaire Bad Boys uitgezonden, over de Pistons uit de jaren ’80 en ’90. De twee NBA-ploegen kennen een lange historie en vochten in de vorige eeuw verhitte duels uit. De Pistons van Isiah Thomas, Dennis Rodman en Joe Dumars waren misschien wel de grootste uitdaging in de carrière van Michael Jordan.

Isiah Thomas wordt gezien als een van de grootste basketbaltalenten uit zijn tijd. Hij wordt als tweede gekozen in de NBA Draft van 1981, al probeert hij, zonder succes, lager gedraft te worden. Geboren in de achterstandswijk van Chicago wil hij voor de Bulls uitkomen en niet voor de Pistons. Toch kiest de ploeg uit Detroit voor het gevierde talent uit Chicago als tweede.

Thomas heeft een moeilijke jeugd, in een wijk vol met heroïnegebruikers, waaronder ook zijn eigen broers. Als Thomas in zijn tienerjaren in elkaar wordt geslagen op straat, zegt zijn moeder hem dat hij maar terug moet om zijn belagers zelf een kopje kleiner te maken. “Dat was hoe het ging bij mij vroeger”, vertelt Thomas in de documentaire.

Ook Dennis Rodman heeft geen makkelijke jeugd. Hij wordt opgevoed door een alleenstaande moeder en is niet getalenteerd in basketbal. Na high school gaat hij aan de slag als conciërge op een vliegveld en een loopbaan als profbasketballer lijkt onmogelijk. Als Rodman een groeispurt krijgt en boven de twee meter lang is geworden, besluit hij basketbal nog een kans te geven. Via de sport krijgt hij een scholarship om universiteitsbasketbal te spelen. Rodman ontwikkelt al snel zijn specialiteit: de rebound.

Brug tussen jaren ’80 en ’90
In de jaren ’80 zijn er twee ploegen die de NBA domineren, Los Angeles Lakers van Magic Johnson en Kareem Abdul-Jabbar, en Boston Celtics met Larry Bird. Detroit Pistons ontwikkelt met gelouterde bikkels als Rodman, Dumars en Bill Laimbeer, aangevoerd door Thomas een agressieve vorm van basketbal, die gehaat en geliefd wordt. “Het codewoord ‘tap tap’ betekent geen lay-ups,” vertelt Pistons-speler Mahorn. Lachend: “En dat betekende dan ook echt géén lay-ups.”

Na twee jaar op rij net naast de hoofdprijs te grijpen, winnen de Pistons het NBA-kampioenschap in 1989 en 1990. Bird, Magic en Abdul-Jabbar zijn in de nadagen van hun carrière als Detroit Pistons op eenzame hoogte de beste ploeg van de NBA is. Maar een jong supertalent dient zich aan: Michael Jordan.

De opkomst van Jordan
Jordan is het jonge supertalent en wint op 24-jarige leeftijd al een MVP-titel. Maar het fysieke geweld is hem en Chicago Bulls nog te veel. De Pistons voeren de zogenaamde ‘Jordan Rules’ uit, dat betekent dat Jordan op geen enkele manier dichtbij de basket mag komen. Jordan noemde het spel van de Pistons later een schande voor de NBA. Thomas, die nog altijd niet op goede voet is met Jordan en zijn naam weigert uit te spreken, ziet het anders. “We hadden een manier nodig om nummer 23 in het rood af te stoppen.”

In 1991 neemt Chicago Bulls het stokje over en zijn zij de absolute topfavoriet geworden in de NBA. De Bulls van Jordan verslaan de Pistons in de finale van de Eastern Conference. De spelers van Detroit Pistons weigeren na de wedstrijd de handen te schudden van de Bulls en lopen al voordat de tijd om is, van het veld af. De naam Bad Boys is door deze actie voor altijd onderschreven.

De huidige Bad Boys
Na dat seizoen vallen de Pistons uit elkaar en de Bulls gaan de NBA de rest van het decennium domineren. In 2006 zijn de Pistons nog een keer succesvol en winnen met spelers als Rasheed Wallace, Chauncey Billups en Richard Hamilton het NBA-kampioenschap. Maar de afgelopen jaren stelt Detroit Pistons niet veel meer voor.

Dit seizoen staan de Pistons op de een-na-laatste plaats en is het een team in opbouw. Wel kwamen afgelopen jaar Isiah Stewart en Killian Hayes in vechtpartijtjes terecht, wat toch een beetje deed denken aan de gouden jaren van de Detroit Bad Boys.

De ESPN 30 for 30 Film: Bad Boys is om 19.00 uur te zien op ESPN 1, waarna om 21.00 uur de NBA-wedstrijd in Parijs tussen Detroit Pistons en Chicago Bulls live wordt uitgezonden. Verslaggever Sanne van Dongen en analist Henk Norel zijn live ter plaatse.