<
>

Boston Celtics schorst coach Ime Udoka door intieme relatie met vrouwelijk personeelslid

Boston Celtics heeft coach Ime Udoka geschorst voor het seizoen 2022-2023. De trainer zou regels van de organisatie geschonden hebben. Bronnen vertelden eerder aan de Amerikaanse ESPN-verslaggever Adrian Wojnarowski dat Udoka een intieme relatie had met een vrouwelijk lid van het personeel van de franchise.

De schorsing is onmiddellijk van kracht en een beslissing over de toekomst van Udoka bij de organisatie zal later worden genomen. De Celtics hebben assistent-coach Joe Mazzulla aangesteld als interim-hoofdcoach.

"Ik wil mijn excuses aanbieden aan onze spelers, fans, de hele Celtics-organisatie en mijn familie voor het teleurstellen", zei Udoka in een verklaring aan Malika Andrews (ESPN Amerika). "Het spijt me dat ik het team in deze moeilijke situatie heb gebracht en ik accepteer de beslissing van het team. Uit respect voor alle betrokkenen zal ik verder geen commentaar geven."

Succesvol eerste seizoen
Udoka kwam afgelopen zomer bij de Celtics nadat hij periodes had doorgemaakt bij San Antonio Spurs, Philadelphia 76ers en Brooklyn Nets als assistent-coach. In zijn eerste seizoen als coach zorgde Udoka voor een opmerkelijke ommekeer in Boston. Met een indrukwekkende run door de play-offs van de Eastern Conference gingen de Celtics voor het eerst in twaalf jaar door naar de NBA-finale. Udoka was de vijfde coach in de afgelopen 25 jaar die de NBA Finals bereikte in zijn eerste seizoen als hoofdcoach en de eerste sinds Nick Nurse in 2019. Hij verloor de finale uiteindelijk van Golden State Warriors (4-2).