<
>

Pioneer Tony Parker in de NBA: 'Tim Duncan praatte het eerste jaar niet tegen me'

Tegenwoordig kan Frankrijk een basisvijf opstellen van NBA-spelers en dan nog een handjevol topspelers uit de Amerikaanse competitie achter de hand houden. Maar toen Tony Parker in de NBA kwam in 2001, was hij pas de derde Fransman ooit die kozen werd in de NBA Draft. Wat volgde was een succesvolle carrière van liefst achttien jaar bij San Antonio Spurs.

In ESPN In Alle Staten sprak Sanne van Dongen uitgebreid over zijn Nederlandse roots, zijn opkomst in de NBA en zijn leven na zijn actieve carrière.

Als zoon van een Amerikaanse vader en Nederlandse moeder werd Parker geboren in België. Zijn ouders ontmoetten elkaar in Nederland, toen zijn vader, Tony Parker Sr, als prof actief was bij Parker Leiden en Levi’s Flamingo’s Haarlem in de Nederlandse eredivisie. Vader Parker speelde vervolgens in België en Frankrijk, waar de NBA-kampioen opgroeide.

Parker werd als 28e gedraft in 2001 door San Antonio Spurs. “Ze vonden toen dat Europeanen er helemaal niets van konden”, vertelt Parker. “Tim Duncan praatte het eerste jaar niet tegen me. Het heeft een jaar geduurd voordat ze me een beetje respecteerden.” Parker ontwikkelde zichzelf snel onder coach Gregg Popovich en in 2003 won hij als startende guard zijn eerste NBA-titel met de Spurs. Naast de vier NBA-titels werd hij zes maal verkozen tot NBA All-Star en werd hij een keer uitgeroepen tot MVP van de NBA Finals.

Na zijn carrière als speler is hij eigenaar geworden van de Franse club ASVEL Lyon-Villeurbanne, dat uitkomt op het hoogste Franse niveau en in de Euroleague.