<
>

Dennis Rodman wil naar Rusland om te bemiddelen in zaak Griner

AFP PHOTO / WANG ZHAO

Dennis Rodman heeft aangegeven dat hij graag wil gaan bemiddelen tussen Rusland en de Verenigde Staten om Brittney Griner vrij te krijgen. De flamboyante NBA-grootheid dook al eerder op in Noord-Korea en Rusland om aan 'basketbaldiplomatiek' te doen. Rodman is van plan nog deze week naar Rusland af te reizen.

Als hoeksteen van het legendarische Chicago Bulls van de jaren ’90 was Rodman al een van de meest spraakmakende persoonlijkheden van de NBA. Maar ook na zijn carrière zorgt de ondertussen 61-jarige Rodman voor veel verbazing. Toch hoeft de beslissing van Rodman geen publiciteitsstunt te zijn. De basketbaldiplomaat bemiddelde al eerder, met wisselend succes, tussen wereldleiders.

Negen jaar gevangenis
Brittney Griner werd eerder dit jaar opgepakt op het vliegveld van Moskou. In haar sporttas werd wietolie gevonden en op basis daarvan is Griner veroordeeld tot negen jaar cel in Rusland. De Amerikaanse autoriteiten spreken van een politieke veroordeling tegen de WNBA-ster.

Omdat de WNBA slechts tussen mei en augustus wordt gespeeld en de atleten geen bijster hoog salaris verdienen, spelen veel basketbalsters de andere helft van het jaar in de Europese Euroleague. Zo ook Griner, die uitkwam voor de Russische recordkampioen Jekaterinenburg.

Na haar aanhouding in Rusland bleef het eerst lang stil. Pas een aantal weken nadat ze werd aangehouden, werd bekend dat Griner vastzit in een Russische cel. De (W)NBA-spelers en speelsters hebben zich de laatste maanden uitgesproken over de veroordeling van Griner en roepen de regering van president Biden op om zich hard te maken voor haar vrijlating.

Rodman de basketbaldiplomaat
Nadat eerder bekend werd dat de Verenigde Staten open zouden staan voor een gevangenruil komt er nu dus de excentrieke hulp van Rodman. In 2014 reisde de basketballende ambassadeur al eerder af naar Rusland voor een ontmoeting met Putin. Na afloop noemde hij de Russische president 'a cool guy.'

Eerder deed Rodman al stof opwaaien door zijn ontmoetingen met Kim Jong-un. Rodman omschreef zijn relatie met de dictator van Noord-Korea als een 'vriendschap voor het leven'. Toch was de betrekking niet geheel nutteloos, want door Rodmans toedoen werd de Amerikaan Kenneth Bae vrijgelaten uit de Noord-Koreaanse gevangenis.

Bae, een in Zuid-Korea geboren Amerikaanse burger, werd in 2013 veroordeeld tot 15 jaar gevangenschap in een werkkamp, door Noord-Korea. Rodman deed de opmerkelijke uitspraak dat Bae zijn straf in Noord-Korea weldegelijk verdiende. Volgens Bae zelf heeft dit er juist voor gezorgd dat hij later werd vrijgelaten. "Door die uitspraak kwam mijn gevangenschap in de publiciteit", vertelde Bae later aan CNN. "Ik dank Rodman nog altijd voor het verspreiden van mijn kwestie."

De bruggenbouwer zelf bood later zijn excuses aan voor de uitspraken, omdat hij naar eigen zeggen had gedronken.

Of Rodman ook ditmaal succesvol gaat bemiddelen is afwachten. "Ik heb toestemming gekregen om die vrouw te helpen", zei hij afgelopen weekend tegen ABC. Van wie hij toestemming heeft gekregen is onbekend. "Ik ga proberen nog deze week naar Rusland te gaan", voegde hij eraan toe.