<
>

NBA schrapt wedstrijddag om Amerikanen aan te moedigen naar de stembus te gaan

Getty Images via AFP

De NBA heeft besloten op 8 november geen enkele wedstrijd te laten spelen. Op die dag gaat Amerika namelijk naar de stembus voor de midterm elections. De NBA laat in een statement weten dit te doen om Amerikaanse gezinnen “aan te moedigen en de ruimte te geven om te gaan stemmen”.

De basketbalbond zette zich de afgelopen jaren vaker in voor maatschappelijke en politieke thema's. Dit seizoen gaat de organisatie nog een stap verder, door op de verkiezingsdag geen enkele wedstrijd te laten plaatsvinden. En dat is bijzonder, want in een NBA-seizoen spelen de 30 teams 82 wedstrijden per ploeg. Om die 1230 wedstrijden in te plannen wordt er van oktober tot en met mei iedere dag gespeeld, inclusief de kerstdagen, oudjaarsavond en nieuwjaarsdag.

Een dag voordat de stembussen open gaan, op 7 november, komen wel alle NBA-ploegen in actie. Dan worden Amerikanen met campagnes van de NBA aangemoedigd om de volgende dag te gaan stemmen.

De activistische sportbond
Het besluit van de NBA om een vrije dag in te plannen laat nog een keer het activistische karakter van de organisatie zien. Eerder was de NBA nauw betrokken bij Black Live Matters-demonstraties en campagnes die aanraden te laten vaccineren en maskers te dragen. Ook geeft de NBA haar spelers de mogelijkheid en moedigt aan om zich actief in te zetten voor maatschappelijke doelen.

Zo reikt de NBA jaarlijks ook de Kareem Abdul-Jabbar Social Justice Award uit. Een onderscheiding voor NBA-spelers die zich maatschappelijk inzetten. De prijs is vernoemd naar NBA-grootheid Kareem Abdul-Jabbar die zich ook altijd sterk heeft gemaakt voor sociale gelijkheid. Afgelopen jaar won Reggie Bullock de prijs. De speler van Dallas Mavericks zet zich al jaren in voor de rechten van LHBTIQ+’ers. Bullocks’ zus was ook transgender en werd om die reden op 26-jarige leeftijd vermoord.

Bullock staat daarmee in een rij van NBA-spelers die zich maatschappelijk inzetten en uitspreken. Onder anderen de onlangs overleden legende Bill Russell gebruikte in de jaren zestig al zijn podium, om zich uit te spreken over sociale ongelijkheid tussen zwarte en witte Amerikanen.

Shut up and dribble
Ook LeBron James heeft zich vaker uitgesproken over politieke kwesties. Zo bekritiseerde hij vaak voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump. Toen James zich samen met Kevin Durant in een podcast opnieuw negatief uitliet over Trump, leverde dat hem weerwoord op van Fox News-presentatrice Laura Ingraham.

In een reactie tijdens haar programma zei ze dat het onverstandig is om politiek advies aan te nemen van iemand die voor 100 miljoen per jaar 'een balletje stuitert'. Waarna ze vervolgde met de ondertussen bekende woorden: "Shut up and dribble". James heeft de woorden omarmd en laten vastleggen door zijn bedrijf als handelsmerk. Met het citaat wil het bedrijf van LeBron, Uninterrupted Inc., topsporters juist aanzetten om zich in te zetten voor maatschappelijke en politieke doelen.