<
>

Bill Russell geëerd in de NBA: rugnummer 6 wordt niet meer gedragen

In de gehele NBA wordt rugnummer 6 in de ban gedaan. Dat heeft alles te maken met het overlijden van Bill Russell. Ter ere van zijn nagedachtenis zal 'zijn' rugnummer niet meer worden gedragen. Ook zal elk shirt en elk veld in de competitie een klavertje met het nummer zes bevatten. Het klavertje staat voor de club waar Russell jarenlang actief was: Boston Celtics.

De ene na de andere eer

William Felton Russell speelde 13 jaar in Boston, haalde twaalf keer de NBA Finals en won het kampioenschap maar liefst elf keer. Daarmee deelt Russell met Henri Richard het record voor meeste kampioenschappen in een Amerikaanse sportcompetitie. Daaromheen won Russell twee keer March Madness (het toernooi voor universiteitsbasketbal) en de Olympische spelen van 1956, waar hij aanvoerder was. Aanvallend droeg de Amerikaan zijn steentje bij, maar het is verdedigend dat hij het ene na het andere record in handen heeft. Dit alles bij elkaar maakt van Bill Russell een van de beste NBA-spelers aller tijden.

Het is dan ook niet voor niets dat Russell de eerste zwarte speler in de NBA wordt met superster-status, de eerste zwarte coach die het kampioenschap wint en in de Hall of Fame terecht komt. In 2009 wordt ook de Finals MVP-trofee hernoemd naar de recordkampioen. Nu is Russell de eerste speler in de geschiedenis van de NBA die over de gehele competitie geëerd wordt door het opdoeken van het rugnummer.

“Bill Russell’s ongeëvenaarde succes op het veld en als activist voor gelijke rechten verdient te worden geëerd op een unieke en historische manier", zo verklaart NBA-baas Adam Silver. "Door zijn rugnummer permanent op te geven over de gehele NBA zorgt ervoor dat Bill's geweldige carrière altijd zal worden erkend."