<
>

30 jaar geleden: het Dream Team brengt NBA-basketbal naar Europa

Bij de term Dream Team kun je aan verschillende formaties denken, maar er is één team dat er met kop en schouders bovenuit steekt. De afvaardiging basketballers waarmee de Verenigde Staten afreisden naar de Olympische Spelen in Barcelona in 1992 zit in ieders geheugen gegrift die ook maar een beetje van sport houdt. Vandaag is het 30 jaar geleden dat het Dream Team, bestaande uit onder anderen Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird en Scottie Pippen, goud won op de Spelen in Barcelona. Het betekende de definitieve doorbraak van de NBA in de rest van de wereld.

De beste spelers van de beste basketbalcompetitie vormden het beste team. Het komt zelden voor dat een puzzel zo goed in elkaar past en dat is ook wat dit ensemble zo bijzonder maakt. Het niveauverschil tussen Team USA en de rest van de deelnemende landen was bijzonder groot. Dat uitte zich in de speelsheid waarmee de ballen van hand naar hand gingen bij de Amerikanen: achterlangs en zonder te kijken. Op het scorebord zag je pas echt hoe veel beter Jordan en co waren. Op weg naar het goud werden tegenstanders met een verschil van gemiddeld 44 punten van het veld gevaagd.

“Barkley was de verpersoonlijking van de lol”
“Barkley was belangrijk”, herinnert Mart Smeets, die een boek over het legendarische team schreef, zich. “Wat deed Barkely ’s avonds? Ze aten allemaal om 12 uur, maar Barkley ging om een uur of half 11 de Ramblas op. Hij was net de Rattenvanger van Hamelen. Tien werden vijftig, werden honderd, werden driehonderd, werden vijfhonderd werden duizend mensen die allemaal om hem heen liepen.” Ze scandeerden zijn naam. “Barkley! Barkley! Barkley! Hij was de verpersoonlijking van de lol.”

De wandeling van Barkley was niet zo vanzelfsprekend. Waar alle andere teams huisvestten in het Olympisch dorp resideerde het Dream Team in luxueuze Hotel Ambassador, gelegen aan het hart van de Ramblas. Een keuze die niet in dank werd afgenomen. Er kwam kritiek en er werden zelfs doodsbedreigingen geuit aan het adres van onder meer Barkley.

De rol van gangmaker die Charles Barkley op zich nam kwam posterboy Michael Jordan goed uit. Het gaf de absolute ster van de ploeg de tijd voor ontspanning. Tussen de bedrijven door speelde Jordan poker of bevond hij zich op de golfbaan buiten Barcelona om te werken aan zijn handicap.

De ontstaansgeschiedenis van het Dream Team
“In 1988 was Team USA afgegaan in Seoul, echt afgegaan. Een bronzen medaille”, legt Smeets uit. “En toen stond David Stern, de baas van de NBA, op en zei: ‘Ik heb een plan’. Stern pakte de telefoon en belde de baas van de IOC, Juan Antonio Samaranch, op. Het idee was: ik kom met mijn allerbeste ploeg, ik maak een enorm lawaai, zodat ze van Reykjavik tot Oakland en Moskou tot Rio de Janeiro weten dat we er zijn. Samaranch, die altijd denkt in geld, zei is goed. En zo is het ontstaan. Er was nooit één seconde tegenstand.”

Bizarre statistieken In totaal maakten twaalf spelers deel uit van het Dream Team. Naast Jordan, Johnson, Barkley, Bird, en Pippen waren dat Karl Malone, John Stockton, Patrick Ewing, David Robinson, Clyde Drexler, Chris Mullin en Christian Laettner. Tien van hen werden in 1996 geplaatst op de lijst van de beste spelers in de historie van de NBA.
- Bulls-maatjes Jordan en Pippen waren de eerste spelers die in één jaar goud pakte op de Spelen én kampioen van de werden de NBA.
- De coach van het stel, Chuk Daly, maakte gedurende het toernooi geen enkele keer gebruik van een time-out.
- Gemiddeld maakte team 117.3 punten per wedstrijd en stond gemiddeld slechts 73.5 punten per wedstrijd
- De grootste overwinning boekte het Dream Team op Angola: 116 – 48
- Scottie Pippen was de speler met de meeste assists: 47
- De grootste achterstand die het Dream Team kreeg te verduren was tegen Spanje. Na een 4-0 voorsprong voor de Spanjaarden won USA met 122 – 81