<
>

NBA: Karl-Anthony Towns kijkt uit naar spelen met Gobert

In een poging om een kampioenschapswaardig team neer te zetten heeft Minnesota Timberwolves Rudy Gobert deze zomer aangetrokken. De twee meter en zeventien centimeter lange Fransman gaat bij de Timberwolves met iemand dezelfde lengte spelen: Karl-Anthony Towns. Een opmerkelijke samenstelling, want de laatste decennia worden juist minder grote mannen ingezet en zeker niet tegelijk op het veld.

Met ‘slechts’ twee meter en drie centimeter was Otto Porter Jr. de langste man op het veld voor Golden State Warriors. De Warriors staan bekend om het floreren in ‘small ball', spelen met kleine snelle spelers met een goed afstandsschot. Met Steph Curry en Klay Thompson, twee schutters van wereldniveau is de driepunter het succesvolle wapen van de huidig NBA-kampioen.

Golden State Warriors zijn de aanjagers van de driepuntsrevolutie. Waar in de jaren 90’ van Michael Jordan en de legendarische Chicago Bulls alleen de kleinere spelverdelers soms een goed afstandsschot hadden, is het tegenwoordig bijna een must voor iedere NBA-speler.

In 1989 was het New York Knicks met het record aan driepunters. Van alle schotpogingen werd 15 procent vanachter de driepuntlijn geschoten. In 2022 nemen NBA-teams de helft van alle schoten van het driepuntgebied.

Geen ruimte voor grote mannen zonder afstandschot
Door die focus op het driepuntschot is er minder ruimte voor de traditioneel grotere spelers. Een moderne basketballer moet van buiten de driepuntlijn kunnen schieten en een drive kunnen maken. Towns heeft een uitstekend schot en een aardige actie naar de basket. Maar Gobert heeft daar meer moeite mee. Zijn afstandsschot is niet om over naar huis te schrijven en zijn afronding is ook niet zuiver. Dat maakt het in de huidige NBA moeilijk om zowel Gobert als Towns aanvallend in stelling te brengen.

Wel is Gobert verdedigend een van de beste spelers in de NBA. Zijn lengte, atletisch vermogen en timing hebben ervoor gezorgd dat hij drie keer is uitgeroepen tot Best Defensive Player of the Year.

Gobert verliet na negen seizoenen Utah Jazz. De afgelopen vijf jaar stond Gobert samen met mede-All-Star Donovan Mitchell keer op keer in de play-offs, maar verder dan de tweede ronde kwamen ze niet. Ook afgelopen jaar was Dallas Mavericks met Luka Doncic te sterk voor de Jazz.

Geruchten dat het niet zou boteren tussen Mitchell en Gobert deden al langer de rondte. Maar na de uitschakeling tegen Dallas was de maat vol voor Gobert en liet hij weten te willen vertrekken.

“De kans voor ons om succesvol te zijn leek voorbij te zijn”, zegt Gobert over zijn vertrek uit Utah. “Ik ben dankbaar dat ze me wilden laten gaan en naar een team hebben gebracht waar ik ook verder kan groeien en voor het kampioenschap kan gaan.”

“De NBA heeft lang niet zoiets gezien”, vertelt Towns in NBA Today als hem wordt gevraagd naar de combinatie van twee lange mannen. “Ik denk dat we heel veelzijdig zijn en heb er enorm veel zin in. Jullie moeten maar gewoon gaan kijken hoe het uitpakt.”