<
>

Curry wordt vergeleken met Federer: "Dat maakt dat hij zo succesvol is"

Op 34-jarige leeftijd heeft Stephen Curry weer laten zien waarom hij misschien wel de beste schutter is die het basketbal ooit heeft gekend. Met 43 punten, waaronder zeven maal zijn handelsmerk: de driepunter, trok hij de overwinning over de streep voor de Warriors. Door de overwinning is de stand nu weer 2-2 in de finaleserie tussen Golden State Warriors en Boston Celtics.

“Als ik ooit stop met coachen, bedank ik Steph Curry”, sprak de coach van de Warriors Steve Kerr vol lof over zijn sterspeler. Sinds Kerr de rol als hoofdcoach op zich nam, won het tweetal drie kampioenschappen en bereikte vijf keer de NBA Finals.

Curry is bij uitstek het gezicht van de driepuntsrevolutie in de NBA. In het hedendaagse basketbal is de driepunter niet meer weg te denken en de spelverdeler staat op eenzame hoogte bovenaan de lijst van meest trefzekere schutters in de NBA aller tijden.

Maar Kerr weet dat het schot van ver niet zijn enige talent is. “Hij geniet van het harde werken en hij houdt van het proces”, zegt Kerr. “Ik denk dat dat alle sportlegendes dat met elkaar gemeen hebben. De echte supersterren zoals de Roger Federers en de Steph Curry’s van deze wereld hebben een structuur die bestaat uit discipline, maar ook hun plezier daaruit halen. Dat maakt dat hij zo lang, zo succesvol is.”

Kerr hintte op de ontmoeting die de Warriors een aantal jaar geleden hadden met de tennisgrootheid. Draymond Green vroeg Federer toen hoe hij het presteerde om zo lang succesvol te zijn. “Zijn antwoord was simpel, maar treffend”, gaat Kerr verder. “Ik hou van het dagelijkse ritme”, reageerde Federer op de vraag van Green. “En aan het eind van de dag ga ik slapen en denk ik ‘het was weer een fijne dag.’” Een instelling die ook Steph Curry succesvol maakt volgens Steve Kerr.

Geen hardere werker dan Curry
Het succes van Curry wordt met name toegeschreven aan zijn ijzeren discipline. Als kleine en fragiele spelverdeler gaven NBA-scouts hem op jonge leeftijd weinig kans van slagen in de sterkste basketbalcompetitie. Curry kreeg dan ook geen aanbiedingen van de grotere universiteiten en speelde uiteindelijk universiteitsbasketbal voor het onbekende Davidson College.

Zijn harde werken wordt wel vroeg herkend. “Hij was de speler van wie het minst werd verwacht”, herinnert Allan Stein zich. In 2007 is Stein onderdeel van de coaching staf van het Kobe Bryant Elite Skills Camp. Een kamp waar Kobe Bryant de twintig beste schutters van High School en twintig beste schutters van College uitnodigde.

Curry - die ondertussen furore heeft gemaakt bij Davidson College - is uitgenodigd, maar wordt gezien als het minst grote talent. “Een ding viel direct op”, vertelt Stein. “Zijn wil om beter te worden. Toen andere jongens binnenliepen met hun koptelefoon nog op, was Curry al volledig bezweet aan het trainen. Hij eiste perfectie van zichzelf en na de training bleef hij op het veld totdat hij vijf vrijeworpen had binnen geschoten op rij, waarbij de ring niet werd geraakt. Dat is het arbeidsethos van Curry.”

In de nacht van maandag op dinsdag om 3.00 uur is wedstrijd vijf van de NBA Finals live te zien op ESPN. Om 7.00 uur is een lange samenvatting en de nabeschouwing te zien in het programma Goedemorgen NBA Finals. Daarin bespreken Sanne van Dongen, Henk Norel en Ali Boussaboun de wedstrijd.