<
>

Game 4: Boston op matchpoint of thuisvoordeel voor Golden State?

ANP

Golden State Warriors gaat voor de tweede keer op bezoek bij Boston Celtics. In de nacht van vrijdag op zaterdag zullen de Warriors proberen de stand in de NBA Finals gelijk te trekken. De Celtics gaan proberen op een 3-1 voorsprong te komen in de best of seven-serie.

Comeback van Curry en Green Steph Curry begon de NBA Finals op geweldige wijze. In de eerste wedstrijd brak hij al een finals-record werd mede door zijn 29 punten gewonnen. De eerste wedstrijd in Boston schoot de kleine point guard ook met scherp, maar na 31 punten moest Curry de wedstrijd staken. Bij een afvallende bal dacht Curry de bal op te pikken, maar in de drukte belandde hij onderop een grote spelershoop. Al Horford was uiteindelijk de man die op de enkels van Curry terechtkwam waarna hij de wedstrijd moest staken. Hij is alleen niet van plan game four te missen en lijkt gebrand op wraak. “Ik ga spelen. Dat is alles wat ik nu weet”, zo verklaarde Curry na afloop van de vorige ontmoeting.

Waar Boston zich dus zorgen moet maken om een Steph Curry met dubbel de motivatie, moet het ook gaan uitkijken voor Draymond Green. Een van de routiniers bij Golden State Warriors speelde een mindere wedstrijd in game three en werd van het veld gestuurd. Bij het moment van Curry’s blessure greep hij hard in om zijn teamgenoot te beschermen en dat leverde zijn zesde fout op. Green is sowieso al een harde speler en dat is bij de fans van de Celtics ook opgemerkt. Zij bleven hem uischelden en beledigen vanaf de tribune en Green zal ook zijn zoete wraak willen. Zijn vrouw reageerde in elk geval al via Instagram-stories: “Op geen enkele manier zou het toegestaan mogen zijn dat fans dit soort beledigingen roepen naar de spelers. Warriors fans zouden dit nooit doen. Smerig gedrag van jullie kleine Celtics fans.” Om nog maar wat olie op het vuur te gooien richting de volgende wedstrijd reageerde de vrouw van Celtics-speler Al Horford hier weer op. Op twitter gaf zij aan het heel raar te vinden dat Celtics-fans zo zwart gemaakt worden. “Het gedrag van onze fans is ongeveer hetzelfde als dat van elke ploeg in de NBA. Passie vind je overal. Of je het nou leuk vindt of niet, het is onderdeel van het spel en dat is het altijd geweest.”

De vraag zal nu zijn hoe fit Curry is en of hij daadwerkelijk in staat gaat zijn voluit te spelen. Aan de andere kant is het ook nog maar de vraag op welke manier Green terug zal slaan. Gaat de fysieke routinier nog fysieker worden of zal hij op sportieve wijze terugslaan? En gaat Al Horford ook extra prikkels meekrijgen nu de finale van de NBA ook op social media wordt uitgevochten?

De grootsheid van Tatum Jayson Tatum is de grote ster van Boston Celtics. Toch kan de aanvaller van de Celtics in de NBA Finals nog niet de impact maken die van hem werd verwacht. Hoewel Tatum tot goede cijfers komt, is het wachten nog altijd op die grootse wedstrijd met statistieken die door het dak schieten.

Voor het lange wachten op de impact van de ster kunnen twee redenen zijn. Enerzijds is er uiteraard de blessure die Tatum opliep tegen Miami Heat. Na een ongemakkelijke val blesseerde hij zijn schouder en bleef daar last van hebben. Voornamelijk bij het schieten is vaak een grimas op het gezicht van Tatum te vinden. Zo hinderde dit JT ook aan het begin van game three. Al vroeg brak Tatum door maar kreeg hij een klap te verwerken van de verdediging. Vanaf de vrije worp lijn schoot hij vervolgens mis en bleek de blessure een sta-in-de-weg.

Daarnaast krijgt Tatum ook te maken met een speciale behandeling van Golden State Warriors. Zelden is de aanvaller alleen te vinden op het veld en hij krijgt geen enkele ruimte van de verdediging. Hierdoor moet hij alles doen om tot de statistieken te komen die hij nu op het bord zet. Een resultaat van deze strakke verdediging is dan wel weer dat Jaylen Brown meer ruimte krijgt. Hij wordt vaker voor het bord gezet en kan dan ook zeer goede statistieken noteren in de Finals tot nu toe. Vooral het eerste kwart van de vorige ontmoeting ging Brown goed af.

Mocht Boston Celtics winnen in het de vierde wedstrijd, komt het op matchpoint. Wanneer Golden State Warriors alles of niets moeten gaan spelen zal er meer ruimte komen voor Tatum. Het kan dus goed zijn dat we dan pas de echte Jayson Tatum gaan zien. Nu de fitheid van Curry ook een twijfelgeval is, kan het in game four zomaar interessant worden om te zien wie er beter met de blessure omgaat.

Boston Celtics – Golden State Warriors is te zien in de nacht van vrijdag op zaterdag om 03.00 uur LIVE op ESPN. De wedstrijd wordt gevolgd door een nabeschouwing in ‘Goedemorgen NBA Finals’ om 07.00 uur.