<
>

Celtics op matchpoint na zege op Heat

Boston Celtics staat op het randje van de overwinning in de Eastern Conference-finale. In Miami werd de Heat met 93-80 verslagen en daardoor staan de Celtics nu op een 3-2 voorsprong in de best-of-seven-serie. Vrijdag kunnen de Celtics het in eigen huis afmaken.

De fysiek zware serie heeft zijn invloed op beide teams. Vooral in Miami waren de gevolgen hiervan te merken. De beste invaller van het jaar, Tyler Herro, ontbrak met een liesblessure en ook andere spelers van de Heat oogden niet helemaal fit. Bij de Celtics keerde verdediger van het jaar, Marcus Smart, terug, maar kwam niet tot meer dan 23 minuten speeltijd. Ook Daniel Theis mist nog bij de ploeg uit Boston.

Ook in de vijfde ontmoeting tussen Miami Heat en Boston Celtics draait het meer om het fysieke dan om de schoonheid van het spel. Ondanks een aantal mooie aanvallen en punten wordt er heel slecht geschoten en lijkt het een wedstrijd te worden van uithoudingsvermogen. Toch schiet Miami beter uit de startblokken en staat bij rust dan ook met 42-37 voor. Na rust missen de Heat hun eerste negen schoten en komen de Celtics terug in de wedstrijd. Met name in het derde kwartaal laten de uitblinkers zich zien. Jaylen Brown scoort 25 punten voor de Celtics en Jayson Tatum komt tot 22 punten. Een achterstand van 23 punten kan Miami nog enigzins terugbrengen, maar het gat blijkt uiteindelijk te groot.

De Celtics hebben de NBA-Finals sinds 2010 niet meer bereikt. Sindsdien zijn er vier Eastern Conference-finals verloren, waarvan twee tegen Miami. Boston Celtics is - samen met Los Angeles Lakers - wel nog altijd recordkampioen van de NBA met zeventien titels.