<
>

NBA: Dallas Mavericks dwingt vijfde wedstrijd af

Voor het eerst in de finaleserie van de Western Conference heeft Dallas Mavericks weten te winnen van Golden State Warriors. Al vroeg in de wedstrijd kwamen de Mavericks op een ruime voorsprong, die werd vastgehouden tot aan het vierde kwart. De wedstrijd kende nog even oponthoud door een lekkend dak, waardoor na rust de wedstrijd een kwartier stillag. De Warriors maakten onder leiding van de bankspelers nog een sterke comeback, maar Luka Doncic stelde in de laatste minuten orde op zaken.
Door de 109-119 overwinning van Dallas Mavericks heeft de ploeg voor nu uitschakeling afgewend. Met een stand van 3-1 in de best-of-seven-serie heeft Golden State Warriors nog een overwinning nodig om zich te plaatsen voor de NBA Finals.

Voorafgaand aan de wedstrijd ging het vooral over de schietpartij op een basisschool in Uvalde in de staat Texas. Steve Kerr wilde het daarom ook in de persconferentie voor de wedstrijd niet hebben over basketbal en hield een vlammend betoog voor meer controle op wapenvergunningen.

De eerste drie wedstrijden in de serie tussen de Mavericks en de Warriors viel relatief eenvoudig ten prooi aan de ervaren ploeg uit San Francisco. De ploeg uit Dallas moest het veelal hebben van de individuele prestaties van Luka Doncic. De Sloveen kreeg aanvallend weinig bijval van zijn teamgenoten, die wel keer op keer vrij werden gespeeld.

In wedstrijd vier leken Reggie Bullock, Dorian Finney-Smith en Maxi Kleber hun schot weer te hebben gevonden. Finney-Smith wist vier driepunters te benutten en eindigde na Doncic met 23 punten als topscorer aan de kant van de Mavericks. “Iedereen wilde er graag nog een volgende wedstrijd uitslepen”, zei Finney-Smith. “Daarom kwamen we zo gretig het veld op in de eerste helft.”

Met een voorsprong van 29 punten leken de Mavericks dan ook op een voorsprong af te stevenen. Maar in het vierde kwart maakten de Warriors nog een ijzersterke comeback, waardoor het nog even spannend werd. Ondanks dat sterspelers Steph Curry, Klay Thompson en Draymond Green al naar de kant waren gehaald, kwamen de Warriors nog tot een verschil van 8 punten, met nog iets minder dan drie minuten te spelen.

Maar minder dan 8 punten verschil werd het niet. Een dunk van Doncic en een driepunter van Bullock deden de wedstrijd op slot.

Nog nooit is er een NBA-ploeg teruggekomen van een 3-0 achterstand. “Een overwinning is een overwinning”, zei Doncic na afloop. “Ik geloof dat we nog steeds kunnen winnen. We moeten het gewoon wedstrijd voor wedstrijd bekijken.

De serie verplaatst weer naar San Francisco voor wedstrijd vijf. In eigen huis gaan de Warriors proberen de serie binnen te slepen en zich te plaatsten voor de NBA Finals.

De tip-off van game 5 is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 3.00 uur Nederlandse tijd. De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN.