<
>

Ja Morant waarschijnlijk rest van play-offs uitgeschakeld

JA Morant in wedstrijd 3, na zijn opgelopen knieblessure. Getty Images via AFP

Het seizoen van Ja Morant zit er hoogstwaarschijnlijk op. De sterspeler van Memphis Grizzlies lijkt niet meer in actie te gaan komen deze play-offs. In wedstrijd drie tegen Golden State Warriors maakte Jordan Poole een overtreding op Morant, waardoor hij zijn knie bezeerde. Morant schoot de vrije worpen nog wel zelf binnen, maar verliet daarna het veld om behandeld te worden. Hij keerde niet meer terug in de wedstrijd. Nu wordt geschat dat zijn herstel te lang gaat duren om nog een serie te kunnen spelen.

Memphis Grizzlies staat momenteel 3-1 achter in de best-of-seven serie en kan vannacht uitgeschakeld worden door Golden State Warriors. Morant is goed voor 27 punten gemiddeld per wedstrijd, een enorm gemis voor de Grizzlies in de beslissende wedstrijd.

Morant als hoeksteen van de club
Memphis Grizzlies is een team in opmars de laatste jaren. Zeker dit seizoen gooide de ploeg hoge ogen, door op de tweede plaats in de Western Conference te eindigen. Vorig seizoen plaatsten de Grizzlies zich nog als nummer acht, om vervolgens in de eerste ronde uitgeschakeld te worden door Utah Jazz. Een jaar eerder werden de play-offs überhaupt niet bereikt. Het is tekenend voor de opwaartse lijn die is ingezet sinds het binnenhalen van Ja Morant.

Vanaf het seizoen 2019/2020 werd de zogeheten rebuild ingezet. Taylor Jenkins werd aangesteld als nieuwe hoofdcoach om de wederopbouw te leiden. Na drie seizoenen onderin in de NBA te hebben meegedaan, verkreeg Memphis Grizzlies hogere draft picks in de aanstaande NBA draft. Daarmee werd als tweede pick in 2019 JA Morant binnengehaald samen met power forward Brandon Clarke. Een jaar eerder waren jonge talenten Jaren Jackson Jr. en Dillon Brooks gekozen en daarmee was de kern voor de aanstaande jaren vastgelegd.

Die kern van jonge spelers wist het dit jaar te schoppen tot de halve finales van de Western Conference en stuitte daar op de ervaren kampioenenploeg Golden State Warriors. Steph Curry, Klay Thompson en Steve Kerr hebben zich in de wedstrijd laten verassen door de fitte fysieke groep Grizzlies. Maar daarna gingen drie wedstrijden op rij gewonnen voor de Warriors.

De tip-off van game 5 is om 3.30u in de nacht van woensdag op donderdag en wordt live uitgezonden op ESPN.