<
>

Nikola Jokic voor tweede jaar op rij verkozen tot MVP

Voor het tweede jaar op rij is Nikola Jokic verkozen tot Most Valuable Player van de NBA, dat melden bronnen aan ESPN. De Servische center zette dit seizoen daverende statistieken neer en bracht zijn team zonder de geblesseerde sterspelers Jamal Murray en Michael-Porter Jr. naar de play-offs.

De precisie van Jokic is ongeëvenaard. De grote man van de Nuggets schoot 65,2% van het veld dit seizoen. Alleen Wilt Chamberlain wist in het seizoen 1967-1968 een hoger schotpercentage neer te zetten. Naast zijn ongekende efficiëntie kwam Jokic regelmatig voor in de hoogtepunten met schitterende passes.

Statistisch gezien is Jokic ijzersterk dit seizoen, maar dit is ook waar de kritiek vandaan komt op zijn benoeming. Gemiddeld is The Joker goed voor 27.1 punten, 18.8 rebounds en 7.9 assist per wedstrijd. Daarmee is hij op ieder vlak belangrijk voor Denver Nuggets. Daar bovenop zette hij een NBA-record neer door als eerste speler ooit meer dan 2000 punten, 1000 rebounds en 500 assist in een seizoen te noteren.

Maar de andere twee finalisten voor de MVP-titel zijn nog niet uitgeschakeld in de play-offs en Jokic met zijn Nuggets wel. De ploeg uit Denver eindigde dit seizoen op de zesde plek in de Western Conference en werd daarna in de eerste ronde van de play-offs uitgeschakeld door het als derde geplaatste Golden State Warriors. Vaak wordt de MVP van het reguliere seizoen geleverd door een team dat bovenin meedoet, maar Jokic is nu verkozen ondanks zijn snelle uitschakeling in de play-offs.

Geen Amerikanen
Voor het vierde jaar op rij wint een Europeaan de MVP-titel. De laatste Amerikaan die de prijs won was James Harden in het seizoen 2017-2018, toen nog in dienst van Houston Rockets. Daarna won Giannis Antetokounmpo de prijs twee jaar op rij en nu Jokic back-to-back.

Dit seizoen waren er überhaupt geen Amerikanen bij de laatste drie voor de MVP-titel, iets wat nog nooit eerder gebeurde in de geschiedenis van de NBA.