<
>

MLB kondigt lockout aan vanwege cao-conflict

ANP Foto

De organisatie van de Major League Baseball (MLB) heeft voor het eerst in 26 jaar een zogeheten lockout afgekondigd. De MLB-leiding kon geen akkoord bereiken met de spelersvakbond over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De oude cao liep woensdag om middernacht af en daarom heeft de MLB een lockout ingesteld, wat onder meer betekent dat spelers niet van club mogen wisselen.

De organisatie van de Major League en de spelersvakbond gingen woensdag nog wel een keer met elkaar aan tafel zitten. Het gesprek werd al na drie kwartier weer afgebroken, omdat beide partijen er niet uit kwamen. De eerste lockout sinds 1994-1995 werd daarmee onvermijdelijk.

De onderhandelingen verliepen al geruime tijd moeizaam. De spelersvakbond wilde drastische veranderingen in de cao, maar de voorstellen van de Major League waren voor de vakbond niet genoeg. Vlak voor het ingaan van de lockout legden de clubs nog snel voor 1,4 miljard dollar (ruim 1,2 miljard euro) aan spelers vast. Voorlopig kunnen er nu geen spelerswisselingen meer plaatsvinden.

"Ondanks alle inspanningen om een ​​deal te sluiten met de spelersvakbond, zijn we niet in staat gebleken om onze 26 jaar lange geschiedenis van arbeidsvrede te verlengen en tot een overeenkomst te komen", zegt commissaris Robert Manfred van de Major League in een open brief aan de fans. De start van het nieuwe seizoen staat voor 31 maart 2022 op de kalender. De voorbereiding, de zogeheten 'springtraining', moet half februari beginnen.

"Dit is een moeilijke dag voor het honkbal. Maar zoals ik het hele jaar al zeg: er is een weg naar een eerlijke overeenkomst en die gaan we vinden", aldus Manfred. "Ik blijf optimistisch dat beide partijen de kans zullen aangrijpen om samen te werken, om zo de sport waarvan we houden te laten groeien, te beschermen en te versterken."

De Antilliaanse honkballer Ozzie Albies won een maand geleden met Atlanta Braves de World Series en werd zo kampioen van de Major League.

In dit artikel is informatie gebruikt van het ANP.