<
>

Bogaerts en Albies geven Oranje tintje aan MLB All-Star Game

Xander Bogaerts en Ozzie Albies Pro Shots

De Nederlanders Xander Bogaerts (Boston Red Sox) en Ozzie Albies (Atlanta Braves) behoren tot de honkbal-elite die de MLB All-Star Game gaan spelen, het jaarlijkse treffen van de beste spelers uit de Amerikaanse prof-competitie. Fans, spelers en managers kiezen gezamenlijk wie er mee mogen doen en de twee Nederlanders zitten erbij. Bogaerts is de startende korte stop voor het team van de American League, Albies is reserve tweede honkman voor de National League. Het is de derde keer na 2016 en 2019 dat Bogaerts (28) deze eer te beurt valt en voor Albies (24) is het de tweede keer. In de nacht van dinsdag op woensdag staan ze tegenover elkaar op Coors Field in Denver, het stadion van de Colorado Rockies. De tribunes zullen vol zitten. Ruim 50.000 toeschouwers kunnen de sterren aan het werk zien in de vriendschappelijke wedstrijd die sinds 1933 halverwege het seizoen gespeeld wordt.

Alleskunner Ohtani

Sterren genoeg op het veld, maar eentje steekt er toch nog bovenuit. De grooste blikvanger van dit jaar in de MLB is Shohei Otani (27) van de Los Angels Angels. De Japanner is de eerste speler ooit die zowel als veld-speler als als werper is gekozen voor de All-Star Game. In wedstrijden waarin hij start op de werpheuvel, meldt hij zich dit seizoen ook bij de slagplaat. Slaan doet hij linkshandig, gooien gaat met rechts. En in beide disciplines blinkt hij uit, nog nooit vertoond in de geschiedenis van de MLB. Uiteraard is hij er ook bij, als de startende werper van de American League. "Shotime" was al een superster in de Japanse competitie toen hij in 2018 de overstap maakte naar Amerika. In zijn eerste jaar in Los Angeles werd hij meteen rookie of the year, de beste nieuwkomer. Dit seizoen gaat hij aan kop in het home run klassement met 33 klappen over de hekken, vijf meer dan Vladimir Guerrero Jr. van de Toronto Blue Jays, ook een All-Star. En als werper heeft Ohtani ook prima cijfers, een E.R.A. van 3,49 (gemiddeld 3,49 punten tegen berekend over 9 innings) met 87 strikeouts.

De All-Star Game is het hoogtepunt van een week vol evenementen. Celebrities spelen een softball-wedstrijd, de grootste talenten hebben hun eigen avond. Wie slaat de bal het vaakst het stadion uit? Aangezien Denver op 1600 meter boven zeespiegel ligt is er minder luchtweerstand en dat zorgt ervoor dat de bal verder vliegt. Ideaal dus om een homerun te slaan. Ook hier doet Ohtani aan mee en dat lijkt logisch maar is geen automatisme aangezien veel managers niet willen dat hun duurbetaalde krachten aan twee All-Star wedstrijden mee doen, het seizoen is al zwaar genoeg met 162 wedstrijden.

Ander stadion vanwege kieswet

De All-Star Game zou eigenlijk in Atlanta gespeeld worden maar de MLB verplaatste de wedstrijd naar Denver uit protest tegen een nieuwe kieswet in de staat Georgia.De nieuwe kieswet die door de Republikeinse meerderheid in het staatsparlement van Georgia is gemaakt, heeft eisen rondom legitimatie bij het stemmen per post aangescherpt, termijnen voor vroegtijdig stemmen ingekort en het strafbaar gesteld om wachtenden in de rij bij een stembureau water of eten aan te bieden. "Major League Baseball ondersteunt fundamenteel het stemrecht voor alle Amerikanen en verzet zich tegen deze beperkingen", liet MLB-topman Rob Manfred weten. "Eerlijke toegang tot het stemmen blijft onze niet aflatende steun houden." Vorig jaar ging de wedstrijd niet door vanwege de corona-pandemie.

De MLB All-Star Game is in de nacht van dinsdag op woensdag om 01.30 uur op ESPN6.