<
>

Yankees onderuit tegen Blue Jays op Opening Day

Aaron Judge van de New York Yankees vangt een bal vlakbij de fans, die voor het eerst sinds oktober 2019 weer welkom waren in Yankee Stadium. Pro Shots

Op Opening Day in de MLB hebben de Yankees de eerste wedstrijd van het seizoen met 3-2 verloren van divisiegenoot Toronto Blue Jays. Wel goed nieuws voor de New Yorkers: voor het eerst sinds 18 oktober 2019 waren de smachtende fans weer welkom in Yankee Stadium. Zo’n 10.000 man gingen er eens goed voor zitten. En kregen meteen een extra tiende inning, waarin Jonathan Davis voor de Blue Jays de verlossende 3-2 binnenliep, na een goeie klap van Randal Grichuk.

Topkwaliteit op de heuvel

De Yankees en de Blue Jays begonnen maar meteen met hun beste pitchers. Gerrit Cole, de bestbetaalde van allemaal, begon bij de Yankees. En voor het eerst kon ook zijn familie hem aan het werk zien. In zijn eerste seizoen van zijn megacontract (324 miljoen dollar in 9 jaar) waren de stadions op slot. De ervaren Koreaan Hyun-jin Ryu, vorig jaar nog verkozen tot beste linkshandige pitcher, was de starter van de Blue Jays.

Meteen raak voor Sanchez

Met dergelijke kwaliteit op de heuvel is het lastig scoren. In de tweede inning leverde een honkslag van Lourdes Gurriel de Jays de voorsprong op. Maar in de gelijkmakende slagbeurt zette Gary Sanchez de Yankees weer op voorsprong. Vorig seizoen hopeloos uit vorm, Sanchez, maar nu in de eerste slagbeurt van het seizoen meteen een homerun. En ook Gleyber Torres over de plaat, dus 2-1.

The Judge

Het duurde tot de zesde inning voor de Blue Jays weer langszij kwamen. Teoscar Hernandez was nu de man die de bal over de hekken kreeg, dus weer 2-2. Het leidde ook het einde van Cole in op de heuvel, die prima werk leverde en in totaal 8 strikeouts aan liet tekenen. In de slotfase eiste Aaron Judge, de superster van de Yankees, de hoofdrol op. Of juist niet, zou je kunnen zeggen. In de zevende inning liet hij de kans liggen om het duel vroegtijdig te beslissen. Met alle honken bezet kwam het fenomeen niet verder dan een slap tikje. Einde inning. In de negende inning kreeg Judge de laatste kans voor de Yankees. Maar hij kon met drie slag weer gaan zitten.

Veelbelovend

En in de extra, tiende inning was het uitgerekend Judge die de bal na een harde klap van Randal Grichuk even kwijt was. Via de muur stuitte ie terug over Judge heen, waardoor Davis dus de thuisplaat kon bereiken. Een teleurstellende start voor de Yankees, die o zo graag terug willen naar de World Series. Dat lukte voor het laatst in 2009. Maar ook de Blue Jays hebben het prima voor elkaar. En dat nog zonder de topaankoop van dit seizoen, George Springer, die overkwam van de Astro’s. Hij is geblesseerd. En in die American League East zitten ook nog de Rays, vorig seizoen verliezend finalist in de World Series. En dan hebben we het nog niet eens over de Red Sox. Dat belooft wat voor dit ouderwets lange, 162 wedstrijden durende seizoen.